Anahtar Kelimeler:

Dikkatli Olun

Dikkatli Olun

 Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mehmet Öncel, oruç tutanların en fazla dikkat etmesi gereken konunun sıcaklar nedeniyle oluşan sıvı ve mineral kaybı olduğunu bildirdi.

Uyarıda Bulundu

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mehmet Öncel, oruç tutanların en fazla dikkat etmesi gereken konunun sıcaklar nedeniyle oluşan sıvı ve mineral kaybı olduğunu bildirdi. Öncel, yaptığı yazılı açıklamada, sıcak zamanlarda oruç tutanların en fazla dikkat etmesi gereken konunun sıcaklar nedeniyle oluşan sıvı ve mineral kaybı olduğunu belirterek, sahur ve iftarda bu kayıpların yerine konulmasına özel olarak dikkat etmek gerektiğini kaydetti. Sıvı ve mineral ihtiyacı tam olarak karşılanmadığında bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin ortaya çıkabildiğini ifade eden Öncel, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Sıvı Kaybına Dikkat

"Bu durum kişinin sinir sistemini etkileyerek denge bozuklukları, aşırı sinirlilik ve dalgınlık gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Trafik ve iş kazalarının bu dönemde artması kaçınılmaz olabilir. Bu yüzden çok gerekmedikçe trafikte araç kullanmamanızı tavsiye ederiz. Açık alanla çalışmak zorunda olan işçilerimiz için ise açık renkli kıyafetler tercih etmeleri, Güneşin dik olduğu öğle vakitlerinde ve her 1-2 saatte bir mola verilip dinlenmeleri, çok önemlidir. Bu nedenle gün boyunca terleme ve idrar yoluyla bol miktarda sıvı atıldığı için tuz kaybı oluşuyor ve vücudun elektrolit dengesi bozulabiliyor.

Denge Önemli

Elektrolit dengesinin yeniden sağlanması, çocuklarda, yaşlılarda ve diyabet, tansiyon ve benzeri kronik rahatsızlığı olanlarda sağlığın korunması açısından çok daha önemli. Vücudun elektrolit dengesini sağlamak için her gün büyükçe bir bardak soda, ayran ya da taze sıkılmış meyve suyu tüketmekte yarar var. Sıcak havanın günlük yaşamda hemen hemen herkesi olumsuz etkileyebileceği, yaşlı ve çocukların sıvı kaybına karşı daha duyarlı olduğu unutulmamalıdır."

Kalp Ve Tansiyon

Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastalığı olanlarla mutlaka ilaç kullanması gerekenlerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini belirten Öncel, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hem sıvı kaybı hem kan şekerinin düşmesi, şeker hastaları ve ileri yaştaki kişiler için ciddi sorunlara, hatta ölümlere yol açabilir. Kan şekerinin düşmesiyle kişiler daha fazla öfkelenir. Ramazan ayında sürücülerin araçların kornalarını çok daha fazla bastığını, insanların birbirlerine karşı daha hoşgörüsüz ve tahammülsüz olduğunu gözlemliyoruz.

Sigara Açıklaması

İftara sigara içerek başlamak ya da az bir miktar yemeğin hemen ardından art arda sigara içmek son derece tehlikelidir. İftarla birlikte arka arkaya 3 veya 4 sigara içiminin ciddi karbonmonoksit zehirlenmeleriyle birlikte oluşan aritmi sonucunda ani ölümlere neden olabilmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesi kalpte ritm bozukluklarını tetikler. Aritmi nedeniyle de ani kalp ölümleri ortaya çıkabilir. Kalp sağlığı açısından sahurda da sigara içmemek çok önemlidir. Çünkü sahurda sigara içimi sonrası hemen uykuya dalmak, kalp krizi riskini artırır."



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli