Anahtar Kelimeler:

Açıklamalar Yapıldı

Açıklamalar Yapıldı

 Cidde Başkonsolosluğu Basın Ateşeliği görevine başlayan Bahattin Akyön, İİT Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Hiç Şüphesiz Suriye Olacak

Ziyarette İİT’nin 4. zirvesi hakkında bilgi veren İhsanoğlu, zamanlamasının önemli olduğuna dikkat çekti.   İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu önümüzdeki ay Ramazan ayının 26.günü düzenlenecek olan İİT  4. Zirve toplantısının ana gündem maddesinin hiç şüphesiz Suriye olacağını bildirdi. İhsanoğlu zirvenin zamanlamasının önemli olduğuna dikkat çekerken, İslam dünyasının son iki yıldan bu yana çok önemli sorunlar ile karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

İslam dünyasında baş veren bu sorunların her geçen gün daha zorlaştığını anlatan İhsanoğlu 2008 yılından bu yana ilk kez İİT`nin zirve toplantısının yapılacağını duyurdu. Genel Sekreter İhsanoğlu özellikle Suriye`de gün geçtikçe artan ölüm, çatışma haberlerinin ülkeyi parçalanma noktasına getirdiğini söyledi.

Sorunlar Masaya Yatırılacak

Suriye`nin en kritik döneminde "Böylesi bir sıkıntılı dönemde İslam dünyası liderlerinin bir araya gelip bu ve diğer sorunları konuşmaktan daha çok arzu ettikleri başka bir şey yok." diyen İhsanoğlu ayrıca İslam dünyasındaki diğer sorunların da masaya yatırılacağını anlattı. İhsanoğlu şöyle devam etti:

"Ayrıca Filistin`da batı yakasında İsrail`in yerleşim bölgeleri, Kudüs`ün durumu, hapisteki siyasi şahısların uğradıkları gayri insani muameleler gündemimizde olacak. Son aylarda Myanmarda Arakan bölgesindeki Rohingya müslümanlarının maruz kaldığı insanlık dışı muameleler, sahipsiz kalan on binlerce müslüman kardeşimizin durumunu ele alacağız. Bu konularda detaylı bir dosya hazırlıyoruz. Zirvede yaptığımız ve yapamadığımız şeyleri ve neler beklediğimizi ayrıca liderlere bildireceğiz."

Çok Önemli Kazanımlar Elde Ettik

İslam dünyasındaki mevcut mezhep çatışmalarının zirvede gündeme geleceğini söyleyen İhsanoğlu" İslam dünyasının dağınıklığını gidermek lazım. Ayrıca mezhepe dayalı hassasiyetlerin kaşındığı bu dönemlerde, bu meseleyi bir daha göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü 2005`deki zirvede çok önemli kazanımlar elde ettik. Dinimizde kültürümüzde mezhepler arası ayrılık yoktur, eşitlik vardır. Onun için ayrılıklar oluşturulmaya çalışılması siyasi meseledir. Bu ilişkileri çok iyi ayarlamamız lazım. Bunu yapmadığmız zaman islam dünyası çok büyük sıkıntıya girecek. Onun için bu zirvenin bu meseleleri ele alması gerekir. Zirveye Türkiye`den katılımın yüksek seviyede olmasını beklediklerini de kaydeden İhsanoğlu Türkiye`nin İİT`ye önem veren bir ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye Takdir Ediliyor

Türkiye’nin tarihden gelen bir misyonu bulunduğuna da vurgu yapan İhsanoğlu "Bugün Türkiye gerçekleştirmiş olduğu demokratikleşme insan hakları, ekonomik ve endsütriyel gelişme noktasından ulaştığı gelişmişlik derecesi islam dünyasının takdir ettiği hususlardır. Ve islam dünyasının aydınları ve geniş halk kitleleri "Bir islam ülkesi bütün bunları başarabiliyorsa bir de başarabiliriz” düşüncesindedir. Onun için Türkiye’nin bu başarılarını devam ettirmesini temenni ediyorum. Türkiye G20 üyesi olarak ileride, 2023’te dünyanın ilk on ülkesi arasında olmasını da ayrıca yürekten temenni ediyorum” dedi. 



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false