Anahtar Kelimeler:

Silah Üretimi Görüntülendi

Silah Üretimi Görüntülendi

 MKE’nin silah üretimi ilk kez görüntülendi ve haber oldu. Silah Fabrikasındaki üretim aşamaları konusunda bilgi verildi. Neler yapıldığı anlatıldı…

Üretim Görüntülendi

Anadolu Ajansı ekibi, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) hafif silah ihtiyacını karşılayan Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Silah Fabrikası`nda silahların üretim aşamalarını görüntüledi. Kırıkkale`de 1934`te "2 Nolu Tüfek İşletmesi" adı altında faaliyete başlayan fabrika ilk olarak Mauser marka piyade tüfeklerinin mekanizma ve diğer bazı parçalarını üretti. İkinci Dünya Savaşı`ndan sonra Mauser marka üretimine son veren fabrika, Walther marka tabanca ve av tüfeği tasarlayıp üretmeye başladı. 1968`de adı Silah ve Tüfek Fabrikası olarak değiştirilen MKE Silah Fabrikası, 7,62 mm G3 piyade tüfeği ve 7,62 mm MG3 makineli tüfek, ilerleyen yıllarda da 9 mm MP5 makineli tabanca üretmeye başladı.

Özgün Tasarımlar Var

MKE Silah Fabrikası, özgün tasarım silahlarını üreterek Türk savunma sanayisine güç katıyor. TSK`nın kullandığı, adeta efsane haline gelen 7,62 mm G3 piyade tüfeklerinin üreticisi olan MKE Silah Fabrikası, yine kendi alanında adından çok söz ettiren 9 mm MP5 makineli tabancanın da üretim merkezi. Askeri amaçlı hafif silahlar ile bu silahların bazı sivil versiyonlarını üreten fabrika, yine MKE`ye ait diğer fabrikalardan ve yurt içi firmalardan temin edilen malzemeleri büyük titizlikle çeşitli özelliklerdeki silahlara dönüştürüyor.

Cnc’de İşleniyor

MKE`nin ürettiği silahların en büyük özelliği, namlularının soğuk dövme metoduyla üretiliyor olması. Çekme çeliğe göre dayanıklılığı çok daha fazla olan dövme çelik, MKE silahlarının gücüne güç katıyor. Fabrikaya gelen namlu çeliği, dövme tezgahlarında şekillendirilip güçlendiriliyor. Daha sonra CNC tezgahlarında işleniyor. Silahların diğer önemli parçaları da yine CNC tezgahlarında talaşlı imalat yöntemiyle üretiliyor. Daha sonra montaj ünitesine gelen parçalar, tek tek kontrol edildikten sonra birleştiriliyor. Fabrikada üretilen tüm silahların son uğrak yeri ise atış poligonu. Poligonda test atışlarına tabi tutulan tüm silahlar, testleri başarıyla geçtikten sonra ordunun kullanımına sunuluyor veya ihracat için satışa hazır hale getiriliyor.

Hedef Özgün Tasarımlar

MKE Silah Fabrikası Müdürü Kamil Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak Alman Mauser tüfeklerini üreten fabrikanın 1968`de 7,62 mm G3 ve MG3 silahlarının üretimine başladığını bildirdi. Bugüne kadar 760 bin adet G3 ve 40 bin adet MG3 ürettiklerini belirten Altınkaya, şunları kaydetti: "1985`te projesi başlayan 9 milimetre MP5 makineli tabancadan 80 bin adet üretildi. Bu silahtan 70 ülkeye ihracat yaptık. 1998`de 5,56 mm HK 33-E üretimine başlandı. Bu silahtan da 120 bin adet üretildi. Ürün geliştirme projeleri kapsamında, kamuoyunda `akrep` adıyla bilinen 9 mm MP5 K üretildi. 7,62 mm G3 silahının altına 40 mm bombaatar yerleştirildi.

Bilgiler Verildi

Son olarak mühendislerimiz ve işçilerimiz tarafından tasarımı ve projesi tamamen yerli olan 7,62 mm JMK Bora 12 silahını ürettik. Bugüne kadar bu silahtan 500`e yakın üretim gerçekleştirildi." Bora 12 silahının projesinin 2007`de başladığını, 2010`da seri üretime geçildiğini söyleyen Altınkaya, silahın tasarımı ile üretiminin tamamen Türk mühendisler ve işçilere ait olduğunu belirtti. Jandarma ve özel harekat ekiplerinin kullandığı Bora 12 keskin nişancı tüfeğinin Pakistan`da yapılan yarışmada sınıfında dünya birincisi olduğunu kaydeden Altınkaya, silahın numunelerinin birçok ülkeye gönderildiğini, kısa sürede ihracat yapmayı planladıklarını bildirdi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli