Anahtar Kelimeler:

KOVANLAR NE OLUYOR!

KOVANLAR NE OLUYOR!

 Tevfik Işık - Emrah Yaşar - Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) kullandığı mühimmattan elde edilen boş kovanlar, Kırıkkale`deki Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Pirinç Fabrikası`nda işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

ATILMIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) kullandığı mühimmattan elde edilen boş kovanlar, Kırıkkale`deki Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Pirinç Fabrikası`nda işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Atatürk`ün talimatıyla 1928 yılında Kırıkkale`de kurulan ve demir dışı mitaller sektöründe Türkiye`de kurulan ilk fabrika olan MKE Pirinç Fabrikası, kurumun diğer fabrikalarında üretilen mühimmat için hammadde elde ediyor.

NELER YAPILIYOR?

Topçu mühimmatında kullanılan pirinç kovan diskleri, sevk çemberleri ve tapalar için pirinç çubuk üreten fabrika, ayrıca fişek imalatında kullanılan pirinç kovan ve gömlek yüksüklerinin de üretimini yapıyor. Askeri birliklerin kullanım dışı bıraktığı mühimmatın boş kovanları, fabrikada önce özel korumalı fırınlarda kavurma işlemine tabi tutuluyor. Daha sonra ayrıştırılan boş kovanlar, dev kazanlarda eritiliyor ve kalitesinin artırılması amacıyla gerekli karışımlar ekleniyor. Elde edilen pirinç çubuklarının büyük bölümü tesisat ürünleri, musluk, kapı-pencere kolu, askılık, süs ve mutfak eşyası yapımı ile bazı ev eşyalarında dekoratif amaçlı kullanılmak üzere piyasaya satılırken, bir kısmı ise yeniden mühimmat üretiminde değerlendiriliyor.

700 TON KOVAN

MKE Pirinç Fabrikası Müdürü Halil Karataş AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruma bağlı hurda işletme müdürlüğü tarafından toplanan bakır ve pirinç hurdalar ile TSK`dan gelen atış artığı boş pirinç kovanlarını yeniden işleyerek ekonomiye kazandırdıklarını bildirdi. Fabrikanın yıllık 6 bin ton pirinç çubuk üretim kapasitesine sahip olduğunu, ancak hurdadan gelen hammaddenin yetersiz olması nedeniyle düşük kapasitede çalıştıklarını anlatan Karataş, şöyle konuştu:

BİLGİ VERİLDİ

"Fabrikamızda, hurda işletmesinden gelen bakır ve pirinç hammaddesi dışında TSK`nın kullanım dışı bıraktığı mühimmatı ayırma ve ayıklama işlemine tabi tutuyoruz. Bu işlemler sonrasında elde edilen boş pirinç kovanlarını, pirinç malzeme üretiminde kullanılarak yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Yılda ortalama 700 ton boş kovan işliyoruz. Fabrikamızda 7,65 milimetreden 20 milimetreye kadar 30 çeşit fişek kovan ve gömleği üretiyoruz. Hurda toplanması ekonomi için büyük önem taşıyor. Pirinç hurda hammaddesi artarsa daha fazla üretim yapabilecek kapasiteye sahibiz."



  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false