Anahtar Kelimeler:

DİYABET UYARISI!

DİYABET UYARISI!

 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde, Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği (TÜRKMSIC) Kırıkkale Yerel Kurulu tarafından Dünya Diyabet Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde, Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği (TÜRKMSIC) Kırıkkale Yerel Kurulu tarafından Dünya Diyabet Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Kırıkkale Yerel Kurulu Başkanı Emre Gündoğan, Türkiye`de her 10 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu kaydetti. Gündoğan, diyabet hastalığının şu anda Türkiye`de çok önemli bir hastalık olduğunu kaydetti. Gündoğan, hastaların tedavi sürecini çok iyi benimsem+esi gerektiğini belirterek, yaşam süresinin uzaması, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve buna bağlı gelişen obezitenin, diyabet hastalarının sayısını Türkiye`de ve dünyada hızla arttırdığını açıkladı.

DURUMU ANLATTILAR

Diyabet hastalığının çoğu zaman belirtisiz ilerlediğini ifade eden Gündoğan, şöyle konuştu: "Ülkemizde şu anda on hastadan biri diyabet hastası. Ayrıca ülkemizde verilere bakıldığında 7 milyon diyabet hastası olduğu görülmekte. Bizde bu sebeple diyabet hastalığına dikkat çekmek için buradayız. Burada kan şekeri ölçüyoruz ve hastaları bilgilendiriyoruz. Biz Türk Tıp öğrencileri olarak sadece kan şekeri ölçmüyoruz. Tansiyon ölçüyoruz ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Türk Tıp Öğrencileri Birliği uluslararası alanda faaliyet gösteren bir kuruluş. Bu kapsamda Türkiye`de 40 üniversitede yerel kurul var. Bu organizasyonlar o illerde de yapılıyor. Birçok insan diyabet hastası olduğunu bilmiyor. Bu projeler sayesinde diyabet hastalığı olan kişileri tespit etmeye çalışıyoruz."

BİLGİ VERİLDİ

Uluslararası Diyabet Federasyonu`nun son verilerine göre dünyada diyabetli sayısının 366 milyona ulaştığını, bu sayının 2030`da 522 milyona ulaşmasının beklenildiğin açıklayan Gündoğan, "Türkiye`de ise diyabet Dünya Sağlık Örgütü`nün 2030 yılı tahminlerini geçti ve son 10 yılda yüzde 100`den fazla artarak 10 milyon kişiyi etkiledi. En önemli ve yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabetin görülme sıklığı ülkemizde her geçen gün artıyor. Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir." dedi.



  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false