Anahtar Kelimeler:

Neyzenlik Öyle Kolay Değil!

Neyzenlik Öyle Kolay Değil!

 Tasavvuf müziğinde önemli bir yere sahip olan ve Sümerlerden bu yana kullanılagelen Ney, günümüzde heves edenin çok ama gerçekten icra edenlerin sayılı olduğu bir enstrüman. Bu anlamda Kırıkkale’de faaliyet gösteren Neyzenler Cemiyeti de ney sazına ilgi gösterenleri bir araya getiriyor…

Ney Sevenleri Bir Araya Getiriyor

3 bin yıllık bir maziye sahip olan Ney, özellikle tasavvuf müziğinin temel taşlarından birini oluşturuyor.  Kırıkkale’de 16 yıldır Ney ile uğraşan Vedat Kartoğlu, Ney üflemenin diğer enstrümanlardan tamamen başka bir boyutu olduğunu vurguladı. Kızılkanat İş Merkezi 3’üncü katta faaliyet gösteren Neyzenler Cemiyeti başkanlığını da yapan Kartoğlu, bu cemiyetle birlikte ilimizde ney sevenleri bir araya getiriyor. Ney ile ilgilenenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Kartoğlu, her yaş grubundan vatandaşın ney kurslarına ilgi gösterdiğini ve bu anlamda Kırıkkale’de özellikle üniversite öğrencilerinin aktif olduğunu ifade etti.

Ney Kişinin Nasibine Açılır

Kırıkkale’ye kültür ve sanat alanında farklı bir boyut kazandıran Cemiyetin Başkanı Kartoğlu, Ney ile uğraşmaya ilk başladığı yıllarda nota soracak kimseyi dahi bulamadıklarını belirterek, ney sazının tarihi ve felsefi bir boyutu olduğuna dikkat çekti. Neyin sadece enstrüman olmadığını aynı zamanda tasavvufi bir boyutunun da olduğunu vurgulayan Kartoğlu, Türkiye genelinde gerçek anlamda neyzenlik yapan sayılı kişinin kaldığını söyledi. Neyzenliğin yanı sıra ney yapma işinde de usta olan Kartoğlu; “Herkes ney açma işinde usta olamaz. Ney kişinin nasibine açılır ve  ney yapan kişilerin gerçekten Neyzen olması gerekir ki sazın duygusunu bilebilsin. Ney yapmak için ruhuna girmek lazım” diye konuştu.

Herkes Ney Üfleyemez

Herkesin ney üfleyemeyeceğinin altını çizen Kartoğlu; “Amaç Ney’den ses çıkarmak değil. Herkes ses çıkarabilir. Ney üflemekle neyzen olmak ayrıdır.” Diye konuştu.  Bu işi heves edenlerin değil gerçekten aşık olanların yapabileceğini söyleyen Kartoğlu, Neyzen olmak isteyen kişilerin gerçek kamıştan yapılmış Ney ile çalışmaları gerektiğini belirtti. Ney sazının bireysel bir çalışmayla öğrenilemeyeceğine dikkat çeken Kartoğlu, gerçekten neyzen olmak isteyenlerin öncelikle onları yönlendirecek bir hocaya danışmaları gerektiğini vurguladı.

Gerçek Ney Sadece Kamıştan Yapılır

Kırıkkale’de bayanların bu işe daha meraklı olduğunu söyleyen Kartoğlu, Ney sazıyla ilgilenen kişilerin ney satın alırken dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Gerçek neyin sadece kamıştan yapıldığını ifade eden Kartoğlu; “ Ney üflemek ve gerçekten neyzen olmak isteyenler öncelikle gerçek bir ney edinmelidirler. Önceleri ucuz tane ney alayım ilerledikçe daha iyisini alırım diyerek bu işe başlayanlar çok fazla yol katedemezler.  Ucuz ney alayım derken de kamış parçası veya boru alırlar. Bu iş heves etmekle yürümez. Sadece gerçekten isteyenler yapabilir” diye konuştu. 



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false