Anahtar Kelimeler:

İnsan Hakları Anlatıldı

İnsan Hakları Anlatıldı

 10 Aralık İnsan Hakları Günü Münasebeti ile İl Kültür Merkezinde İnsan Hakları konulu konferans düzenlendi. Şiir, kompozisyon ve resim alanında dereceye giren öğrenciler Kırıkkale Vali Ali Kolat tarafından ödüllerini aldılar.

Herkes İnsan Hakkına Saygı Gösteriyor

İnsanların doğumu ile başlayan ve ölümünde sona eren, bir ömür boyunca çeşitli haklara sahip olan İnsanlar 10 Aralık İnsan Hakları gününde bu haklarını hatırlatma fırsatı buluyorlar. İnsan hakları günü münasebeti ile Kırıkkale Valiliği öncülüğünde insan hakları konulu konferans düzenlendi. Her insanın saygıyı hak ettiğini dile getiren Kırıkkale Valisi Ali Kolat “ Türkiye Birleşmiş Milletlerde yer aldığı için bugün insanlar, insan hakları mahkemesine rahat bir şekilde başvuru yapabiliyorlar. Uluslar arası anlaşmalarda öncelik kazanıyor ve huzur içinde yaşayıp haklarımızı en iyi biçimde biliyoruz. Temel hak ve özgürlüklerimizin iyi bir biçimde kullanmamız gerekir. Mevlana’dan Yunus Emre’ye kadar herkes insan haklarına saygı gösteriyor. Saygı ve sevgi bizim örfümüzde ve âdetimizde vardır” şeklinde konuştu.

İnsan Hakları Evrensel Niteliğe Sahiptir

Bütün insanlar doğar doğmaz eşit değere sahip olduğunu ifade eden Yardımcı Doçent Cengiz Arıkan “ insan olmak başlı başına bir değerdi. İnsan onurunu küçültücü, aşağılayıcı şeyler insan haklarını ihlale yol açar. İnsan hakları evrensel olarak çeşitli bölümlere ayrılabilir ama her insan eşittir ve her insan sağıyı hak eder. Eşitlik ilkesinin en kötü sonucu ise ayrımcı yasaklayıcıdır. İnsan hakları evrensel niteliğe sahiptir. İnsan hakları bölgelere ve farklı din mensuplarına göre değişmez. Bir insan Afrika da veya başka bir yerde olsun yeterli eşit değerlere sahiptir. Birleşmiş milletler bilgesine dünyadaki bulunan bütün devletler bildirgeye dâhildir. İnsan haklarının korunması hakkında Türkiye’nin de bulunduğu 6 sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşmelerde kadınlar ve çocuklarda yer almaktadır” dedi.

Atatürk İnsan Haklarına Saygılıydı

Zengin, fakir sarışın, esmer kısa, uzun fark etmeksizin insan olduğunu kabul etmek ve saygı göstermenin önemli olduğunu vurgulayan İl İnsan Hakları Kurul Üyesi Engin Cebecioğlu “ Bizim sahip olduğumuz hak ve özgürlüklerimiz karışımızdakinin insanın sahip olduğu haklar başladığı zaman bizimki sona erer. Atatürk tarafından kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. Başka ülkelerde böyle bir şey bulunmazken Atatürk’ün insan haklarına karşı ne kadar saygılı ve iyimser olduğunu görmekteyiz” şeklinde ifade etti. 

Dereceye Girenler

10 Aralık insan Hakları günü münasebeti ile Lise ortaokul ve İlköğretim Okulları arası Resim, Kompozisyon ve şiir dalında yarışma düzenlendi. Yarışmada dereceye giren öğrenciler Kırıkkale Valisi Ali Kolat tarafından hediye aldılar. Kompozisyon dalında birinci Mahmut Aşçıbaşı, ikinci Merve Omurca ve üçüncü Esra Yatgın oldu. Şiir dalında ise Birinci Beyzanur Güvenç, ikinci Ece Çoşkun ve üçüncü Akif Küçük Kara Duman oldu. Resim dalında Fadime Gökalp Birinci olurken, ikinci sırayı Reyhan yıldız ve üçüncü sırayı Mazriye Gültekin aldı.



  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli