Anahtar Kelimeler:

BİR YILDA NELER YAŞANDI?

BİR YILDA NELER YAŞANDI?

 İl Afet Müdürlüğü verilerine göre 2012 yılı bir hayli hareketli geçti. Bir yıl boyunca çok önemli olaylar yaşandı. İşte bu olaylar…

ACİL ÇAĞRI HATLARIYLA ÇALIŞIYOR

İhbarlar ve acil çağrı hatlarının yönlendirmesiyle çalışan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü özellikle trafik kazalarında kurtarma aracına ihtiyaç olduğunda olay yerine çağrılıyor. Bunlar dışında itfaiyeden polis teşkilatına, jandarmadan acil servislere kadar çağrı hatlarının yönlendirmesiyle çalışan Müdürlüğe vatandaşlar da kişisel olarak ihbarda bulunabiliyor. Tüm Türkiye’de özellikle Marmara depreminden sonra her ile kurulan ve gün geçtikçe önemi artan Afet ve Acil Durum Müdürlükleri’ne afet ve acil durumlarda illerde ilk müdahaleyi edecek ekip olduklarından gerekli araç ve gereçleri bulundurma noktasında da önem veriliyor.

ASKERİ PATLAMA

Kırıkkale’de önceki yıllara oranla daha sakin geçen bir yıl olan 2012’inin ilk ve belki de en önemli olaylarının başında Ocak Ayı’nda Yahşihan İlçesi’nde askeriyeye ait 4 katlı Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi’nde meydana genle patlama geliyor. Patlama sonucunda enkaz altında kalan işçilerden 3’ünün cesedine hemen ulaşılırken, 1 işçinin cesedi arama çalışmaları sonucu çıkarılmış ve toplamda 4 işçi hayatını kaybetmişti. Daha önceki yıllarda da büyük patlamalar atlatan şehrimizde bu olay vatandaşlarda korkuya neden olmuştu.

2012’NİN UNUTULMAZLARI

İlimizde 2012 yılına damgasını vuran olaylar arasında  trafik kazaları da baş sıralarda geliyor. İl Afet Müdürlüğü kayıtlarına alınan kazalara göre 2012 yılı içerisinde ilimizde hem can kaybının hem de mal kaybının yaşandığı yirmiye yakın trafik kazası meydana gelmiş. Sadece Afet Müdürlüğü’nün kaydı altında bulunan bu kazalarda 20’den fazla insan yaralanmış ve çok sayıda vatandaşımız da hayatını kaybetmiştir. Ayrıca İl Afet Müdürlüğü kayıtlarının yanı sıra 2012 yılında ilimizde çok sayıda ciddi trafik kazasının meydana geldiği de unutulmamalıdır. 

GÖÇÜKLER, BOĞULMALAR VE YANGINLAR

Geçtiğimiz yıl ilimizin özellikle kırsal kesimlerinde çok sayıda vatandaşımız göçük altında kalırken, ilimizde yer alan barajlarda da boğulma vakaları meydana geldi. Arpalık Çukuru, Irmak Kasabası, Keskin ve Sulakyurt ilçelerinde meydana gelen göçüklerde hem can hem de mal kayıpları yaşandı. Bunların yanı sıra Celal Bayar Parkı, Ahılı Köyü, Kapılukaya Barajlarında boğulma olayları yaşanmış yine bu olaylarda canlarını kaybeden veya yaralı olarak kurtarılan vatandaşlar olmuştur. Afet Müdürlüğü kayıtlarında bulunan ve bu yılda yaşanan olaylar arasında yangınlarda arazilerin ve ormanlarımızın kaybedilmesi noktasında olumsuz sonuçlara neden olmuştur. Müdürlük kayıtlarına göre bu yıl içerisinde 5’ten fazla yangın meydana gelmiş işyerlerinde veya ormanlarda meydana gelen bu yangınlar sonucunda maddi hasarlar ortaya çıkmıştır.

ŞİDDETLİ KAR YAĞIŞI İLKLERİ YAŞATTI

İl Afet ve Acil Durum verilerine göre geçtiğimiz yıllara oranla daha sakin geçen 2012 yılında yaşanan en büyük olumsuzluk ise kış şartlarının sert olması ve aşırı kar yağışının yaşanması. Müdürlük verilerine göre Şubat ayında yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle Kazmaca Köyü’nde 7 kişinin içinde bulunduğu araç kara saplanarak mahsur kalmış, yolların kapalı olması nedeniyle aracı kurtarmaya giden greyder de kara saplanarak saatlerce beklemek zorunda kalmıştır.  Hava koşullarının ilk kez bu kadar ağır olması nedeniyle yaşanan bu olay ertesi gün sabaha karşı vatandaşların kurtarılmasıyla sonuçlanmış ve 2012 de yaşanan kış şartlarının ağırlığını ortaya koyan bir olay olarak kayıtlara geçmiştir. 



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli