Anahtar Kelimeler:

Esnaf iyi durumda değil

Esnaf iyi durumda değil

 

Köstekli açıkladı

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman Köstekli, ülkenin ve Kırıkkale esnafının durumunun iç açıcı olmadığını söyledi…

Açıklama yaptı

Köstekli, yaptığı açıklamada, esnafın durumunun iyi olmamasının nedenlerinden birinin büyük alış veriş merkezleri olduğunu belirterek, bu alış veriş merkezilerinin kentteki esnafı olumsuz şekilde etkilediğini ve esnaf olarak, büyük alış veriş merkezlerinin AB standartlarında olmasını istediklerini, alış veriş merkezlerinin açılış, kapanış ve hafta sonu saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Kamu kurum ve kuruluşlarının da esnafın işini yaptığını ifade eden Köstekli, şöyle konuştu:

Düğün salonu konusu

"Kamu kuruluşları kendi mensuplarına hizmet vermesi gerekirken, dışarıdaki insanlara da hizmet veriyor. Örneğin öğretmen evleri düğün salonu işletiyor, kahvehane işletiyor, otel işletiyor, lokanta işletiyor. Kendi mensubuna hizmet vermesi gerekirken, öğretmen evleri tüm halka hizmet veriyor. Elektriğini devlet veriyor, suyunu devlet veriyor, personeli devletten, girdi maliyetleri devletten. Maliyet fiyatına hizmet veriyorlar.

Vergi veriyorlar

Ama esnaf iş yeri kirası veriyor, stopaj vergisi veriyor, işçi parası veriyor. Bütün yükümlülük ve cezalara tabi tutuluyor. Bu yüzden esnaf bunların karşısında durmakta güçlük çekiyor. Diğer bir konu kermesler. Kermesler açılıyor. Devlete vergi vermiyorlar. Ürettiklerinin nerede üretildiği de belli değil. Bir esnafa yapılan teftişin cezası en az 5 bin lira. Ama kamu kurumlarına hiçbir teftiş yok. Kermeslerde esnafı olumsuz yönde etkiliyor."

Eğitim verilmeli

Köstekli, küçük esnafın tadının kalmadığını belirterek, AB ülkelerinde, Paris`in göbeğinde bakkal olduğunu ve devletin bu insanları koruduğunu bildirdi. Kırıkkale`de 2012 yılında 525 iş yerinin açıldığını ve 267 iş yerinin de kapandığını söyleyen Köstekli, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Esnafımıza önerilerimiz, moda bizi takip etsin, biz modayı değil. Bizim Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifimiz var ve hiç bir sorunumuz yok. Esnafımızın da kredi kullanma sorunu yok. Esnafımızın kendilerini teknolojiye hazırlamaları gerekiyor. Bizler her türlü eğitimi vermeye hazırız. Esnaf gelişen dünyaya kendilerini hazırlaması gerekiyor."

 



  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli