Anahtar Kelimeler:

Yalçıntaş'tan Piyasa Yorumu

Yalçıntaş

 Piyasalar Güvenini

Yeniden Kazanıyor

2013 yılı Ocak ayında İTO`nun İstanbul Piyasa Güven İndeksi 98.94 indeks değeri ile iyimserlik eşiğine yaklaştı. Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi ise 104.58 ile iyimserlik eşiğini aştı.

Açıklamada Bulundu

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Her iki indeks de 2012 yılı Nisan ayından bu yana geriliyordu. 2013 yılı Ocak ayında ise reel sektörün güven ve beklenti indeksleri tekrar artmaya başladı. Bu, geleceğe güveni gösteriyor. Memnuniyet verici" dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO), üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirilen İstanbul Piyasa Güven İndeksi ile İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi`nin 2013 yılı Ocak ayı sonuçlarını açıkladı. Reel kesimin sektör bazlı ve ekonomi geneli itibariyle güven ve eğiliminin belirlenmesine yönelik olarak hazırlanan Güven İndeksi, 2013 Ocak ayında 2012 Ekim ayına göre yüzde 4 artarak 98.94 indeks değeri ile iyimserlik seviyesi olan 100 puan seviyesine yaklaştı.

Reel Sektörün Durumu

Reel sektörün ve ekonominin geleceğe dönük performans beklentilerini tespit eden İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi de 2013 yılı Ocak ayında 2012 Ekim ayına göre yüzde 7.8 artarak 104.58 puan oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Güven ve Beklenti İndeksleri`nde görülen iyileşmenin, reel sektörün iyimserlik düzeyinin de arttığını gösterdiğini söyledi.

İyimserlikte Etkili

Başkan Yalçıntaş, "İndekslerdeki düzelme eğiliminde hem yurtdışında hem de yurtiçinde yaşanan ekonomik olayların etkisi oldu. Öncelikle ABD`de beklenen resesyon riskinin büyük ölçüde atlatılmış olmasının, finans kaynaklarının artacağına dair verdiği ümit etkili oldu. Yine, Euro Bölgesi`nde yaşanan olumsuzlukların sonuna gelindiğinin işaretlerinin ortaya çıkmasının da iyimserlikte etkili olduğu kanaatindeyim" diye konuştu.

Olumlu Gelişmeler

Yurtiçindeki olumlu gelişmeleri değerlendiren Yalçıntaş, şunları söyledi: "Merkez Bankası`nın uyguladığı Destekleyici Para Politikası`nın ekonomideki etkileri belirginleşmeye başladı. Piyasa, bu uygulamaları olumlu karşıladı. Yurt içinde nihai talepte toparlanma başladı. Yine yakın dönemde kredilerde izlenen ivmelenme de bunu teyid etti. Ayrıca yeni siparişlerdeki artış beklentisi de, İTO`nun İstanbul Piyasa Güven İndeksi ile İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi`ne olumlu şekilde yansıdı."

Devam Edecek

Yalçıntaş, bu eğilimin yılın gelecek dönemlerde de devam edeceğini umduğunu belirterek, "Ekonominin, en önemli taraflarından birisi olumlu beklentilerdir ki, biz bunu yeniden yakaladık. Ancak, yelkenleri yeni rüzgarla doldurmak için reel sektörün içinde bulunduğu finansal koşulların geliştirilmesi gerekiyor" dedi.



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli