Anahtar Kelimeler:

Önemli Uyarı

Önemli Uyarı

 Bunları Sıcakta Yapmayın!

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, ani hava değişikliklerinin kalp hastalığı riskini yükseltiğini, kan basıncında ani değişikliklere sebep olduğunu belirtti.

Müdür Uyardı

Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, sıcak havalarla ilgili uyarılarda bulunarak, mevsimsel değişikliklerin vücudu olumsuz etkilediğini vurguladı. Sıcak havalardan etkilenen organlardan birinin de kalp olduğunun unutulmaması gerektiğini anımsatan Uzun, şunları ifade etti: "Mevsimler değiştikçe kan basıncında, insanların hormon al yapısında bir takım değişiklikler meydana gelir ve bu değişimlerin vücudumuzda başka bir takım değişikliklere yol açmaktadır. Soğuk ortamdan birden sıcak ortama çıkınca kan basıncında ve kalp hızında birtakım değişiklikler olmaktadır. Özellikle sıcak ortamda terlemeyle, su kaybıyla tansiyonun düşebileceğini, birden soğuk ortama geçince de kan basıncında bazı yükselmeler yaşanabileceğini unutmamak gerekir. Özellikle daha önce kan basıncı yüksek hastalar, kalp krizi geçirmiş olanlar, diyabeti olanlar, şişman hastalar ve sigara içenler risk altındadır. Bu kişilerin yaz aylarına başlarken kalp hızlarını ve kan basınçlarını kontrol altında tutmaları gerekmektedir."

Dikkatli Olun

Güneş çarpması olaylarına da dikkat çeken Uzun, şunları kaydetti:  "Sabit tutulan vücut dış sıcaklığı, sıcak havalarda ısı kaybı azalacağından normal değerlerin üzerine yükselir. Vücut bunu ancak terleme mekanizması ile yeniden düzenler ve vücut sıcaklığının artmasını, yani ateşlenmeyi önler. Bu olay tabii bir dereceye kadar ayarlanabilir. Sonra denge bozulur, idrar azalır, deri, dudaklar kurur, baş ağrısı, dalgınlık, görme bozuklukları, bulantı, kusma, bazen karın ağrıları başlar. Beyni de etkileyen ultraviyole ışınlar beyin ödemine sebep olurlar. Hafif bir menenjit hali dikkati çeker.

Saatlere Dikkat

Daha ileri durumlarda refleksler bozulabilir, beyin ve göz dibi kanamaları olabilir. Bu durumda felçler ortaya çıkar. Özellikle yüksek tansiyonlu hastalarda, şeker hastalığı bulunan kişilerde bu olaylar daha süratle gelişirler ve daha tehlikeli olurlar. Güneş çarpmasına uğrayan kişilerde yüz kızarır, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, titreme olabileceği gibi konuşma bozuklukları, şahsiyet değişiklikleri de olabilir. Şahıs saldırgan ve dengesiz hale geçebilir." Uzun, güneş çarpmasından korunmak için özellikle çocukların saat 10.00 ile 15.00 arasında sürekli olarak güneş altında bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli