Anahtar Kelimeler:

Hiç Biri Boşa Gitmiyor!

Hiç Biri Boşa Gitmiyor!

 Kovanlar Ne Yapılıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kullandığı mühimmattan elde edilen boş kovanlar tekrar değerlendiriliyor. Hiçbir kovan boşa gitmiyor.

Boş Kovanlar İşleniyor

Kırıkkale’deki Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Pirinç Fabrikası’nda işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Kovanlar toplanıyor ve Pirinç fabrikasında tekrar işleme tabii tutuluyor. Daha çok topçu mühimmatında kullanılan pirinç kovan diskleri, sevk çemberleri ve tapalar için pirinç çubuk üreten fabrika, ayrıca fişek imalatında kullanılan pirinç kovan ve gömlek yüksüklerinin de üretimini yapıyor. Böylece kovanlar ekonomiye kazandırılmış oluyor.

Askeri Birliklerden Geliyor

Askeri birliklerin kullanım dışı bıraktığı mühimmatın boş kovanları, fabrikada önce özel korumalı fırınlarda kavurma işlemine tabi tutuluyor. Daha sonra ayrıştırılan boş kovanlar, dev kazanlarda eritiliyor ve kalitesinin artırılması amacıyla gerekli karışımlar ekleniyor. Elde edilen pirinç çubuklarının büyük bölümü tesisat ürünleri, musluk, kapı-pencere kolu, askılık, süs ve mutfak eşyası yapımı ile bazı ev eşyalarında dekoratif amaçlı kullanılmak üzere piyasaya satılırken, bir kısmı ise yeniden mühimmat üretiminde değerlendiriliyor.

Ne Kadar İşleniyor

MKE Pirinç Fabrikası Müdürlüğü, kuruma bağlı hurda işletme müdürlüğü tarafından toplanan bakır ve pirinç hurdalar ile TSK’dan gelen atış artığı boş pirinç kovanlarını yeniden işleyerek ekonomiye kazandırıldığını belirtiyor. Kovanlar Hurdalık tarafından toplanıp Pirinç Fabrikası’na gönderiliyor. Fabrikanın yıllık 6 bin ton pirinç çubuk üretim kapasitesine sahip olduğu ifade edilirken, ancak hurdadan gelen hammaddenin yetersiz olması nedeniyle düşük kapasitede çalışıldığı vurgulanıyor.

700 Ton İşleniyor

Fabrikanın durumu ve çalışması ile kapasitesi konusunda şu bilgiler veriliyor: Fabrikamızda, hurda işletmesinden gelen bakır ve pirinç hammaddesi dışında TSK’nın kullanım dışı bıraktığı mühimmatı ayırma ve ayıklama işlemine tabi tutuluyor. Bu işlemler sonrasında elde edilen boş pirinç kovanlarını, pirinç malzeme üretiminde kullanılarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Yılda ortalama 700 ton boş kovan işleniyor. Fabrikada 7,65 milimetreden 20 milimetreye kadar 30 çeşit fişek kovan ve gömleği üretiliyor. Hurda toplanması ekonomi için büyük önem taşıyor. Pirinç hurda hammaddesi artarsa daha fazla üretim yapabilecek kapasiteye sahip.”



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false