Anahtar Kelimeler:

Hekim Uyarısı

Hekim Uyarısı

 Ramazanda Yiyecek Uyarısı

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş yazılı bir açıklama yaparak yaklaşan Ramazan ayı öncesi vatandaşları düzenli beslenmeleri konusunda uyardı.

Açlık Süresi Bu Yıl Daha Uzun

Ramazan ayında kişilerin beslenme alışkanlıklarında belirgin değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, bu ayda gün içerisinde uzun bir açlık periyodunun geçirildiğini belirtti. Ramazan ayında günde 3 ana öğün olan beslenme düzeninin günde 2 ana öğüne düştüğünü ifade eden Güngüneş, ramazanda beslenme alışkanlığının yanı sıra besin tercihlerinin de değiştiğini dile getirdi. Ramazan ayında uzun süre aç kalındığı için daha kalorili, tatlı ağırlıklı ve bol kepçe bir beslenme alışkanlığının benimsendiğini vurgulayan Güngüneş, Bu sene Ramazan`ın Temmuz ayına gelmesi ile açlık süresinin uzayacağı da göz önüne alındığında oruç tutmak isteyenlerin tükettikleri besinlere biraz daha özen göstermeleri gerekir” dedi.

En Az 2 Ara Öğün Tüketin

Sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olanların Ramazan ayında oruç tutabilme durumlarının doktora ve diyetisyene danışılması gerektiğinin altını çizen Güngüneş, özellikle diyabetliler, hamile ve emziren kadınlar ile tansiyon hastalarının bu konuda özen göstermelerini ifade etti. Ramazan ayında sağlıklı bireylerin de bir takım sıkıntılar yaşayabileceğine vurgu yapan Güngüneş, bu tür sıkıntıları yaşamamak için alınacak tedbirleri sıraladı. Güngüneş Ramazan ayı için vatandaşlara ilk olarak iftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. “Sahur öğününü kesinlikle atlamayın diyen Güngüneş, sahuru atlamanın metabolizmada sıkıntıya neden olacağını söyledi.

Su Tüketimi İhmal Edilmemeli

 Ramazan ayında uzun süreli açlığın kabızlık sorununu ortaya çıkarabileceğini ifade eden Güngüneş, bu ayda bol lifli ve posalı yiyeceklerin ağırlıklı tercih edilmesinde fayda olduğunu kaydetti. Güngüneş, havaların sıcak olması nedeniyle ramazan ayında sıvı ihtiyacının karşılanması için su tüketiminin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.  Bu ayda ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyaran Güngüneş, çok tuzlu, yağlı ve hamurlu-şerbetli tatlıların tüketilmesinin de sindirimi olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkın” diyen Güngüneş, sağlıklı ve bereketli ramazan temennisinde bulundu. 



  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli