Anahtar Kelimeler:

Ramazan'a Hazırız

Ramazan

 Ramazan Etkinlikleri Açıklandı

Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek, yazılı bir açıklamada bulunarak mübarek Ramazan’la ilgili müftülüğün hazırlıkları konusunda bilgiler verdi.

Ramazan Çalışması

Müftülüğün Ramazan hazırlıkları konusunda şu bilgiler verildi: “2013 yılı Ramazan ayına yaklaşmış bulunuyoruz. 8 Temmuz 2013 Pazartesi günü ilk teravih namazı kılınacak, 9 Temmuz 2013 Salı günü de oruç tutulmaya başlanacaktır. Ramazan, ruhlarımızın uyarıcı telkin ve öğütlere her zamankinden daha çok açık olduğu, manevi duygularımızın canlılık kazandığı, birlik ve beraberliğimizin, kardeşlik ve sevgi bağlarının daha da güçlendiği mübarek bir aydır. Kırıkkaleli hemşerilerimizin, bu mübarek günlerin feyiz ve bereketinden yeteri kadar yararlanmalarını temin etmek amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığımızın 2013 yılı Ramazan ayı genelgesi doğrultusunda İl ve İlçe Müftülüklerimizce gerekli her türlü tedbirler alınmıştır. Bu cümleden olarak İl Müftülüğümüz tarafından 2013 yılı Ramazan ayı öncesi ve Ramazan ayı boyunca yapılacak hizmetlerden bazıları aşağıda yer almaktadır.

Neler Yapılacak?

Buna göre, Ramazan öncesi camilerimizin iç ve dış temizlikleri yapılmıştır. Halıları yıkanarak temizlenmiştir. Ses cihazları elden geçirilmiştir. Böylece camilerimiz ramazana hazır hale getirilmiştir. Ramazan ayı öncesinde  İlçelerde ve Köylerinde münhal bulunan camilere açıktan 7 İmam Hatip ataması Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılmıştır. Bunlar Ramazandan önce görevlerine başlayacaklardır. Bunların dışında kalan münhal kadrolar ise muhtarlıklarla iş birliği yapılarak ramazan ayı dolayısıyla fahri görevlendirme cihetine gidilecektir.

Helal Lokma Bilinci

İl ve ilçe müftülüklerimizce toplumun din konusunda aydınlatılmasına yönelik ramazana özel vaaz ve irşat programları hazırlanmıştır. Bu yıl Diyanet işleri Başkanlığımız, “Helal Kazanç- Helal Lokma” konusu merkeze alınarak, el emeğinin, göz nurunun, alın terinin  önemine vurgu yapılacak, aldatmanın, haksız kazancın, meşru olmayan kazanç yollarının İslami değerler ile bağdaşmadığına dikkat çekilecek, toplumda helal kazanç – helal lokma bilincinin geliştirilmesine yönelik konularına ağırlıklı olarak yer verilecektir. Ramazan ayı boyunca İlimiz Merkezi ve İlçelerde her gün öğle ve teravih namazlarından önce vaaz yapılacaktır. Vaazlarda aktif olarak İl müftüsü, müftü yardımcıları, ilçe müftüleri ve vaizler görev yapacaklardır. 

Vaazlar Verilecek

Ayrıca yüz yüze vaaz becerilerini geliştirme seminerine katılan cami görevlileri ile Ramazan ayında vaaz etmek isteyen cami görevlileri kendi camilerinde cemaatine vaaz yapacaklardır. Böylece İlimiz Merkezinde 93 görevli  66, İlçelerde 150 görevli 147 camide olmak üzere toplam 213  camide yüz yüze vaaz yapılacaktır. Toplam 243 görevlimiz vaaz yapmada görev almış olacaktır. Ayrıca Cumartesi öğle namazından önce Çarşı Camiinde ve Cuma sabah namazlarından sonra Nokta Camiinde yapılmakta olan hadis dersleri ramazan ayında da devam edecektir. Bütün Camilerimizde başta sabah namazından önce olmak üzere erkeklere ve bayanlara yönelik mukabele programları tertip edilecek ve hatmi şerifler yapılacaktır. Hatimle teravih namazı Çarşı Camiinde kılınacaktır.

Camilerde Çalışma

Camilerde bayanların ve engellilerin rahat ibadet edebilmeleri için din görevlilerince gerekli tedbirler alınacaktır. Bu kapsamda 31 camide engelliler için uygun ortamlar oluşturulmuş olup Müftülüğümüzün Web Sitesinde yayınlanacaktır. Ayrıca bayanlara yönelik olarak Çayırevleri, Miraç, Kavlak, Etiler Ulu, Reşadiye, Nokta, Yeni Mahalle camilerinde ve Osman Gazi, Eyüpsultan Camii, Hacılar, Selimözer Camii, Fatmatüzzehra, Sanayi, Ravza, Yeni Sanayi, Yeşil Camii, Hilmizorlu, Döryol, Aksa, Yıldıztepe Kız Kur’an Kurslarında  vaaz-irşat ve mukabele programları düzenlenecektir. İlimizde mahalli yayın yapan Anadolu FM  de 14:00-15:00 saatleri arasında, Radyo Güneş de ise 18:00-19:00 saatleri arasında her gün ramazana özel “Gönül Sofrası” programı düzenlenecektir.

Basında Yazılar Çıkacak

Mahalli basınımızda çeşitli gazetelerde ramazan ayı içerisinde İl Müftüsü, İl Müftü Yardımcıları, Vaizler ve Din Görevlileri tarafından makaleler kaleme alınacaktır. İlimiz Müftülüğünce camilerde Kur’an ziyafeti vermek ve ilahiler söylemek üzere 31 kişiden oluşan 5 ekip oluşturulmuştur. Bu doğrultuda İkindi ve yatsı namazlarından önce 33 camide   “Kur’an Ziyafeti”  düzenlenecektir. Kur’an ziyareti yapılacak olan camiler Müftülük Web sitesinde yayınlanacaktır. İkindi ve teravih namazlarından sonra 45 Camimizde Sakalı Şerif ziyareti gerçekleştirilecektir. Sakalı Şerif ziyareti yapılacak olan camiler Müftülük Web sitesinde yayınlanacaktır. Nur Caminin doğu cephesinde bulunan revakların altında ve açık alanda bu yıl da kadın ve erkeklerin katılımı ile teravih namazı kılınacaktır. 

8 İlçede İftar Programı

İlimiz Müftülüğünün koordinesinde Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubesiyle işbirliği yapılarak İl Müftüsü Bekir GEREK’in ve Müftü Yardımcılarının katılımları ile İl Merkezi mahallelerde ve 8 İlçede iftarlar verilmesi planlanmıştır. Kadir gecesinde merkezde 45 cami sabaha kadar ibadete açık tutulacaktır. Kadir Gecesinde sabaha kadar açık kalacak camiler Kur’an ziyareti Müftülük Web sitesinde yayınlanacaktır. İlimiz Müftülüğünün koordinesinde din görevlilerimiz ve ilçe müftülüklerince Belediye Başkanlıklarının, Cami Derneklerinin ve hayır sahiplerinin destek ve katkıları ile il merkezi, ilçeler, belde ve köylerde en az 20 cami avlusunda iftar programları tertip edilecektir.

Fetva Çalışmaları

Ramazan ayı boyunca telefonla veya yüz yüze sorulan sorulara cevap vermek üzere Müftü Yardımcıları, Vaizler fetva nöbeti tutulacaktır. Vatandaşlarımız Dini soru ve sorunlarını, ailevi soru ve sorunlarını Müftülüğümüzün alo fetva hattı olan 190’ı arayarak sorabileceklerdir. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunmak üzere kardeş il, kardeş ilçe ve kardeş cami uygulaması başlatmıştır. Bu çerçevede ilimizin kardeş şehri Ankara ve Yozgat olup, karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunacaklardır. Ayrıca ilçe müftülüklerimiz de bu uygulamayı gerçekleştireceklerdir.”



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı