Anahtar Kelimeler:

Kayıp Kimliği Başına Dert Oldu

Kayıp Kimliği Başına Dert Oldu

 Ankara`da yaşayan Ö.Ö.’nün 1997 yılında Denizli`de kaybettiği kimliği başına dert açtı. Nüfus cüzdanı kaybolduğunda yaşı küçük olan Ö.Ö.`nün 18 yaşına girdikten 3 gün sonra kimliği kullanılarak Kazakistan uyruklu bir kadınla nikâhı kıyıldı. O nikah Kırıkkale’de kıyılmış…

İlginç Bir Olay

Aradan geçen zamanda nişanlanan ve evlenmeye karar veren Ö.Ö., nikâh işlemleri için gittiği nüfus müdürlüğünde resmî kayıtlara göre başka bir kadınla evli olduğunu öğrendi. “Nikâhlı olduğunuz için evlenemezsiniz.” cevabı aldı. Bu olay üzerine nişanlısından ayrılmak zorunda kalırken, evliliğinin iptali için açtığı dava da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Nüfus cüzdanını kaybettiğinde Denizli’de yaşayan Ö.Ö. kimliği ile ilgili herhangi bir işlem yapmadı. Bir süre profesyonel futbol yaşamını sürdüren Ö.Ö. tanıştığı kızla evlilik işlemlerini başlatmak için nüfus müdürlüğüne gitti.

Kırıkkale’de Evlenmiş!

Nüfus kayıtlarına göre evli olduğunu öğrenen ve ‘Nikâhlı olduğunuz için evlenemezsiniz.’ cevabı alan Ö.Ö., bilgi sahibi olmadığı evlilik yüzünden nişanlısından ayrıldı. Bir avukata giderek durumu anlatan Ö.Ö. sahte evlilikle ilgili ilginç bilgilere ulaştı. Buna göre, 17 yaşında kaybettiği kimliğini bulan kişiler Ö.Ö’nün 18 yaşına girmesini bekledi. Ö.Ö. 18 yaşına girdikten 3 gün sonra Sultanbek Janibekova isimli Kazakistanlı bir bayanla evlendirildi. 1998 yılında Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine bağlı Kenan Beyobası köyünde, muhtar tarafından kıyılan nikâh nüfus müdürlüğünde geçerlilik kazandı.

Mahkeme Süreci

Sahte nikâhı öğrendikten sonra mahkemeye başvuran Ö.Ö’nün 2009 yılında mahkemeden çıkan kararla boşanmasına karar verildi. Ancak mahkemenin verdiği boşanma kararı da Ö.Ö’yü sahte evlilikten kurtarmadı. Ö.Ö, boşanma kaydının nüfus müdürlüğüne işlenmesi için kararın karşı tarafa tebliğ edilmesi gerektiğini öğrendi. 4 yıldır süren yazışmalarda bu defa Janibekova’nın adresine ulaşılamadı. Çabalarından sonuç alamayan Ö.Ö, son olarak kararın Kazakistan’da ilanen tebliğ edilmesi için mahkemeye 1600 lira tebligat harcı yatırdı. Tebligatın sonucunu bekleyen Ö.Ö’nün yaşadıkları Türkiye’de birçok insanın başına geliyor. Kimliğini kaybettikten sonra gerekli hukuki işlemi yaptırmayan birçok insan, çetelerin eline düşüyor.

 



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli