Anahtar Kelimeler:

Yatırım Miktarı 100 Milyon Tl

Yatırım Miktarı 100 Milyon Tl

 Atalay Açıkladı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MKE bünyesine 100 milyon liraya mal olacak olan yeni bir sıvı çelikhane atölyesinin kazandırılacağını açıkladı.

Yatırım Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu bünyesindeki Kırıkkale Ağır Silah ve Çelik Fabrikası`nda incelemelerde bulundu. Bakan Yılmaz, MKE bünyesinde yeni bir sıvı çelikhanenin kazandırılacağını, çelikhanede hem Türkiye`nin hem de dünyanın ihtiyaçlarına göre çok geniş bir yelpazede ürün üretme imkanı bulunacağını söyledi.  Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Makine Kimya Endüstrisi Kırıkkale Ağır Silah ve Çelik Fabrikası bünyesinde bulunan dökümhane, top imalat ile dövme ve ısıl işlem atölyelerini inceledi. İncelemelerin ardından teşhir salonunda basın toplantısı düzenlendi.

Atalay Bilgi Verdi

Başbakan Yardımcısı Atalay, yatırım süreçlerinin birkaç yıl içinde Kırıkkale`nin tekrar silah ve savunma sanayinde yerini daha da etkili hale getireceğine inandığını ifade etti. "Yapılan çalışmaların üst üste toplandığında Kırıkkale`nin şu dönemde epey bir mesafe alacağını görüyoruz" diyen Atalay, "Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Yani Kırıkkale`nin bütün işlerini büyük bir istişare ve işbirliğiyle yürütmeye gayret ediyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalar küçük işler değil, gerçekten gelecekte Kırıkkale için çok önem taşıyacaktır. Kırıkkale`nin yeniden daha da güçlü bir sanayi ye kavuşmasını sağlayacaktır" dedi.

Bakan Açıklaması

Kalkınma Bakanı Yılmaz ise, MKE bünyesine 100 milyon liraya mal olacak olan yeni bir sıvı çelikhane atölyesinin kazandırılacağını, bu çelikhane ile hem Türkiye`nin hem de dünyanın ihtiyaçlarına göre de çok geniş bir yelpazede ürün üretme imkanı bulunacağını kaydetti. Bakan Yılmaz açıklamasına şöyle devam etti: "Makine kimya gibi çok köklü bir tarihe sahip kurumumuzu yeni bir atılım yapmasında kritik bir projeden bahsediyoruz. Bu da sıvı çelikhane projesi. Şu anda üzerinde çalıştığımız, ihale sürecini başlattığımız çelikhane projemiz 120 bin ton sıvı üretim kapasitesi öngörüyor. Filen üretim 90 bin ve 100 bin ton civarında gerçekleşecektir.

MKE İle İşbirliği

Fiziki olarak böyle bir kapasite oluşturduğumuz da 90, 100 bin ton sıvı çelik, nitelikli çelik üretimine elverişli sıvı çelik üretimiz açısında alt yapı oluşturmuş olacağız. Bu savunma sanayimiz açısından kritik bir yatırım. Savunma sanayimizin ihtiyaçlarını yerli olarak karşılamamız ve güvenli emniyetli bir şekilde karşılamamız açısında önemli bir yatırım. Bu projemiz ile birlikte savunma sanayi MKE iş birliliğiyle inşallah yeni bir düzleme kavuşmuş olacağız. Diğer taraftan ithalata bağılılığımızı azaltmamız açısından önemli bir projenden bahsediyoruz. Maalesef bizim nitelikli çelikte çığımız var. Dışarıdan ithalat yapıyoruz. Özel sektör için olsun, savunma sanayimiz olsun, özel sektör için olsun dışarıdan bir ithalatımız söz konusu. İşte değişik sınıflandırmalarda değişik miktarlarda ithalat söz konusu bunun en azından önemli bir kısmını yurt içinden karşılamak için nitelikli çelikten mamul ürün ihtiyacı açısından bu tesisi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.

Modernizasyon Değil

Bu sadece Kırıkkale için değil, aslında çevre illerdeki sanayiler içinde çok önemli bir altyapı oluşturmuş olacak. Ülkemiz içinde özellikle ithalatı azaltmak durumunda olan bir ülkeye önemli katkılar sağlayacak bir proje olacak. Ekonomi bakanlığımızın girdi tedarik stratejisi dediği bir strateji var biliyorsunuz. Yani Türkiye genelinde belli analizler yapıldığı yurt içinde üretimi yapılabilecek her türlü ara mamulü yurt içinde üretme stratejisi. Çünkü bizim ithalatımızda biliyorsunuz ağırlık ara mamullerde. Türkiye ithalatının yüzde yetmişi ara mamullerden oluşuyor. Bizde yurt içinde ne kadar ara mamul üretirsek ithalatımızı da o nispette azaltmış oluruz. İhtiyaçlarımızı daha güvenli şekilde tedarik etmiş oluruz. Sıvı çelik projemiz bir anlamda GİTES dediğimiz girdi tedarik stratejimizle de uyumlu bir proje. Burada sadece bir çelikhane üretiminden bahsetmiyoruz. Modernizasyon değil bakın.

Yeni Bir Tesis Kuruluyor

Bazen karıştırılıyor, mevcudu modernizasyon etmiyoruz. 120 bin ton kapasiteli yeni bir çelikhane tesisi kuruyoruz. Bu çelikhane işin alt yapısı. Bu olmadan hiçbir şey olmuyor. Bunu yaptıktan Sonar uç ürünler, ara ürünler çok çeşitli bir yelpaze içinde alt yapıyı oluşturmuş oluyoruz. İşte az önce bahsedilen proje, silah organize sanayi bölgesi. O proje ile bizim çelikhane projemiz bir birin tamamlayan proje. Daha nitelikli çelik ürettikten sonra ülkemizin ve dünyanın ihtiyaçlarına göre de çok geniş bir yelpazede ürün üretme imkanımız olacak. Bu alt yapıyı oluşturmuş olacağız Silah Sanayi Organize Bölgesi bu anlamda çok anlamlı bir proje. Kümelenme dediğimiz bir anlayışı yansıtıyor.

100 Milyon Liralık Yatırım

Artık dünyada ada rekabet gücünüzü elde etmek için kümelenmeniz gerekiyor. İşte bu çelikhane etrafında bir çok tedarikçinin gelip burada üretim yapmasıyla birbirleri ile aynı mekanı aynı atmosferi paylaşmalarıyla birlikte rekabet gücü çok yüksek bir silah sanayinin oluşumunun da zemini bu şekilde geliştirilmiş olacak. Yeni yaptığımız bu yatırımı tabii çok tartıştık. Ankara`da milletvekillerimizle, bürokratlarımızla, teknik elemanlarımızla gerçekten ince eleyerek sık dokuyarak karar verdik. Çünkü çok önemli kaynaklardan bahsediyoruz. Buraya yapacağımız sadece çelikhane tesisine yapacağımız yatırım 100 milyon liranın üzerinde bir bedele sahip olacak, çok önemli bir yatırım. Tabi bunu savunma sanayimizin yapacağı, özellikle dövme konusunda yapacağı projeler tamamlayacak, diğer çalışmalarımız tamamlayacak.

Yeni Bir İşletmecilik

Bunun yeni bir işletmecilik anlayışlıya değerlendirilmesi lazım. Bunu da çok tartıştık. Makine kimyanın artık nitelikli, araştırmacı eleman, mühendis kadrolarıyla gerçekten güçlendirmesi gerekiyor. Ama bu yetmez. Bir taraftan da pazarlama biriminin çok güçlendirilmesi lazım makine kimyanın. Önümüzdeki dönemde üretim artacağı için, çeşitleneceği için, yurt içinde ve yurt dışında bunları pazarlama ihtiyacı artacağı için özellikle pazarlama biriminin çok çok aktif ve güçlü olması lazım. Bu konuda da makine ve kimya müdürümüzle de aynı anlayış içindeyiz. Tabi bu projemizin başarısına MKE ile yerel yönetimimizin işbirliğini gerektiriyor."



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı