Anahtar Kelimeler:

Birlikte yürüyüş yaptılar

Birlikte yürüyüş yaptılar

Kırıkkale`de "Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında, Cumhuriyet Meydanı`ndan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne kadar süren yürüyüşe, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, sağlık çalışanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Geniş katılım oldu

Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen Dünya Yürüyüş Günü  münasebetiyle düzenlenen yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’ndan başladı. Yürüyüşe Vali Ali Kolat, Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, İl Halk sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş, İl Müdürleri, sivil toplum kuruluş  temsilcileri, şehit yakınları, gazilerimiz, engelli vatandaşlarımız, davetliler, sporcular ve öğrenciler  katıldı.

Meydanda başladı

Yürüyüş Cumhuriyet Meydan’ında başladı. Burada İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş tarafından verilen bilgide, “Bakanlığımızca gerçekleştirilen “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın % 58.4’ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre günde 6 saattir. Bununla birlikte ülkemizde obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarında da artış bulunmaktadır.

Yürüyüşün önemi

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin % 6’sı). Fiziksel inaktivite (hareketsizlik) obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Ayrıca meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.

Hastalıkları kovun

Bu nedenle yetişkinlerin haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin  azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. Bu kapsamda 81 ilimizde 3-4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü” haftası çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır” dedi

Hareketli olun

Yürüyüşün başlamasından önce kısa bir konuşma yapan Sayın Vali Ali Kolat, “Hakikaten çok hareketsiz toplumlar haline geldik. Bu hareketsizlik sağlıksız bir hayatı getirdi. Sağlıksız hayatlar beraberinde hastalıkları da getirdi. Bir her zaman şunu söylüyoruz. “Nerede Hareket Orada Bereket” diyoruz. Yani hareketin olduğu yerde sağlık vardır, sıhhat vardır. İnanın bunu ben kendimde hissediyorum. Hareketsiz olduğum gün kendimi rahatsız hissediyorum. Hareketli olduğum gün mutlu oluyorum.

Başpınarda sona erdi

Bu yüzden ilimizde göreve başladığımdan beri kurum müdürlerimizle haftada iki gün düzenli olarak spor yapıyoruz. Yani şunu anlatmak istiyorum; yürüyorsak, spor yapıyorsak sağlıklı yaşama kavuşuyoruz demektir. Dolayısıyla biz bugün bu hareketi yani “Sağlıklı Yaşam İçin Yürümeye “ hareketini burada başlatıyoruz. Son olarak şunu söylüyorum; Haydi  Kırıkkale Sağlıklı bir yaşam için yürümeye diyorum” dedi. Protokol konuşmalarından sonra başlayan yürüyüş Samsun karayolu güzergâhında devam ederek Başpınar Stadyumunda sona erdi.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli