Anahtar Kelimeler:

Okullarda Yazılı Hazırlığı

Okullarda Yazılı Hazırlığı

Hazırlıklar Başladı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) adı verilen yeni sistemin ilk sınavları 28-29 Kasım tarihlerinde yapılacak. Okullarda bu ilk sınav için hazırlıklar yapılıyor.

Sınav Yaklaşıyor

Bu yıl ilk kez uygulanacak merkezî sınavlara katılacak olan 8. sınıf öğrencilerine birinci gün Türkçe, matematik, din kültürü; ikinci gün ise fen, inkılap tarihi ve yabancı dil soruları sorulacak. Kritik sınavlara kısa süre kala bazı okullar, hazırlıklara başladı bile. Milli Eğitim’in belirlediği ilk dönem müfredatını ekim ayı itibarıyla bitiren okullar, konu tekrarına geçti, merkezî sınav provaları yapıyor.

SBS Yerine Yapılacak

Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine getirilen merkezi sınavlara 1 ay kaldı. Çoğu öğrenci, konu tekrarına başlarken bazı okullar da hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak ortak sınavlara yönelik ayrıntılar da belli oldu. Buna göre sınav, A ve B kitapçığı olarak hazırlanacak ve öğrencilere çoktan seçmeli 20 soru yöneltilecek. Değerlendirmede yanlışlar, doğruları götürmeyecek. Süre, her ders için 40 dakika olacak. Sınavlar saat 9.00, 10.30 ve 12.00’de başlayacak. Engelli öğrencilere her sınav için 15’er dakika ek süre verilecek. Bu öğrenciler istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda sınava girebilecek.

Konu Tekrarı Yapan Kazanır
Yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin gireceği sınavlarla ilgili eğitimcilerin tavsiyesi ortak: “Şimdiden ders tekrarına başlayın ve bol bol soru çözün.” Soruların konu başlıkları ise şöyle: Türkçe: Fiilimsiler; Matematik: Geometri örüntü ve süslemeler, olasılık ve istatistik, sayılar, üslü ve köklü sayılar; İnkılap tarihi: Bir Kahraman Doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler; Fen ve teknoloji: Hücre bölünmesi ve kalıtım, kuvvet ve hareket; Din kültürü: Zekât, hac ve kurban, kaza ve kader; İngilizce: Friendship, Road to Success, Improving One’s Looks.

Defter, Kitap Getirilmeyecek

Merkezî sınavlarda farklı bir güvenlik tedbiri uygulanmayacak. Ancak sınava kalem, silgi gibi ihtiyaçlar haricinde cep telefonu, kitap, defter getirilmeyecek. Öğrenciler sıralarında tekli oturacak. Kişiye özgü kitapçık olmayacak. İki farklı kitapçık türü hazırlanacak ve sınıflarda 2 öğretmen bulunacak. Başvuru ücreti ya da harç gibi herhangi bir isimle ödeme talep edilmeyecek. Anadolu, fen, sosyal bilimler liseleri ve özel okullar da dahil olmak üzere sınavla öğrenci alan tüm okullar için ek sınav yapılmayacak.

Liseye Yerleşmede Yüzde 70 Etkili

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının yüzde 30`u ile 8. sınıfta uygulanan merkezî sınav puanlarının yüzde 70`inden oluşacak. 6 ve 7’de bütün derslerin notlarını öğretmen verecek. 8. sınıfta ise merkezi sınavlar etkili olacak. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanı 300, merkezî sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.
 



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli