Anahtar Kelimeler:

Davasına Devam Edildi

Davasına Devam Edildi

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu`na Gezi eylemleri sırasında Ankara`da katıldığı ve polisin müdahalesini engellemeye çalıştığı eylem nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün Kırıkkale`de görüldü.

Davası Görüldü

Kırıkkale`de Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davanın ilk duruşmasına, sanık Ömer Faruk Eminağaoğlu, avukatları Ahmet Akgül ve Turgut Kazan, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, YARSAV Başkanı Murat Arslan ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda avukat takip etti. Duruşmada söz alan müdafi avukat Ahmet Akgül, Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi`nin yetkisiz olduğunu düşündüklerini belirterek, bu konuda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreterliği`ne yazdıkları yazıya istinaden verilen cevapta, Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi`ne en yakın Ağır Ceza Mahkemesi`nin HSYK`nın 3. Dairesinin 7 Şubat 2013 tarihli ve 9 sayılı kararıyla Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi olarak belirlendiğini kaydetti.

Savunmasını Yaptı

Davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülmesinin doğru olmadığını öne süren Akgül, "Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi`nin bulunduğu yerin Çankırı`ya mesafesi 96 kilometredir. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi`nin bulunduğu yer ise 103 kilometredir. Bu hususun mahkemenizce değerlendirilmesini talep ediyoruz. Bu konuda karar verme yetkisi HSYK`ya değil, mahkemenize aittir. Mahkemenizin bu konuda bir karar vermesini talep ediyoruz" dedi. Sanık Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu ise savunmasında önceki savunmalarını aynen tekrar ettiğini ifade ederek eylemlerinde herhangi bir suç ve suç unsuru bulunmadığını, beraat kararının verilmesini talep etti. Eminağaoğlu, "Mahkeme aksi kanaatte ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmiyorum. Çünkü ortada bir suç unsuru bulunmamaktadır" dedi.

İlgi Yüksekti

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Musa Durmaz`ın hazırladığı iddianamede şüpheli Ömer Faruk Eminağaoğlu`nun suç tarihi 15 Haziran saat 22.30 sıralarında çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizesinde CHP Milletvekilleri Nur Serter, Emine Ülker Tarhan, İdris Yıldız ve İzzet Çetin`in de bulunduğu yaklaşık 300 kişilik grubun Ankara`nın Çankaya ilçesi J.F. Kennedy Caddesi`nde toplandığı belirtildi. Caddenin araç trafiğine kapatıldığı saat 23.15 sıralarında toplanan grubun sayısının 600`e ulaştığı, grup içerisinde bulunan ve eski YARSAV Başkanı olan şüpheli Emin Ağaoğlu`nun da diğer CHP milletvekilleriyle hareket ettiği vurgulandı. İddianamede, "Şüphelinin yargılanmasının 2802 sayılı kanunun 93. Maddesi uyarınca yapılarak eylemine uyan 2911 sayılı kanunun 23. Maddesi delaletiyle aynı kanunun 28/1-son ve 32/1 maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, hakkında TCK`nın 53 maddesinin tatbikine karar verilmesi kanun adına talep ve iddia olunur" denildi.

Gazetecilere Açıklama

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Ömer Faruk Eminağaoğlu şöyle konuştu: "Demokratik hakların kullanılması maalesef Türkiye`de suç olarak görüldüğü için demokratik ortamın sağlanmasına yönelik çabamız, mücadelemiz suç olarak görüldüğü için biz de burada yargı önüne çıkarıldık. Hükümet bir taraftan AB`ye yargıda sendika kurulduğunu bildiriyor, öte tarafta Yargıçlar Sendikası Başkanı olarak demokratik haklarımızı dahi kullandığımız ortamlarda bizi yargı önüne çıkarıyor. Yargıçlar Sendikasını yok sayıyor. Bu dönemde Türkiye`de hukuk üzerinden, sistem, her şey dizayn edilmeye, hizaya getirilmeye çalışılıyor. Artık buna son verilsin. Bizim amacımız ve mücadelemiz de bu. Hukuk herkes için olsun diyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin temeli hukuktur ve hukuk devletini yaşatmak için de bu mücadelemizi her ne olursa olsun sonuna kadar sürdüreceğiz."

Yargılama Takibi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise adil yargılama hakkına saygı duyulduğunda suçlu, suçsuz, doğru, yanlış, haklı, haksızın birbirinden ayrılacağını belirterek, "Umut ediyorum, devamı adil yargılamayı zorlamadan gelir, esasa ilişkin şu aşamada söyleyeceğimiz bir şey yok ama adil yargılanma hakkının eksiksiz yerine getirilip getirilmediğini biz burada gözlüyoruz, takip ediyoruz. Elbette bu anlamda kimseyi de yalnız bırakmıyoruz" dedi. CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da, Eminağaoğlu`nun görev yaptığı yere en yakın ağır ceza mahkemesinin Kırıkkale olmadığını mesafe olarak Sungurlu olduğunun çok açık olduğunu bu yüzden yetki konusunda yapılan itirazın reddine dair verilen mahkeme kararının doğru olmadığını düşündüğünü kaydetti.

Dava Ertelendi
Tarhan, "Ülkede talimatla iddianame düzenleyen savcıların, hukukçu sayıldığı bu ülkede bizim gençleri korumak için sadece, polis şiddetine, çünkü binlercesi yaralandı, onlarcası kör oldu olaylar sırasında ve bu çocukların bir kısmı öldü. Onların ölmesine yaralanmasına ve gözlerini yitirmesine karşı toplumsal müdahale aracının önüne oturduk ve yargılanıyoruz. Onlar hukukçu talimatla iddianameyi düzenleyenler hukukçu biz çapulcu olduk bu ülkede. Aşk olsun Türk yargısı, aşk olsun diyoruz" dedi. İlk duruşma eksikliklerin giderilmesi için 15 Ocak tarihine ertelendi.
 



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli