Anahtar Kelimeler:

Brucella mücadelesi

Brucella mücadelesi

 Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, il genelinde besi hayvanlarına yönelik Brucella mücadelesini aksatmadan sürdürüyor.

 

Çalışma yapılıyor

Kurumdan yapılan açıklamada çalışma konusunda şu bilgiler verildi: "Kırıkkale İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Brusella ile Mücadelesi Ülkemizde Brusella ile mücadelede kapsamda sığırlarda 10 yıl, koyun ve keçilerde 6 yıl sürdürülecek "Brusellanın Konjuktival Aşı İle Kontrol ve Eradikasyonu Projesi`nin 01.01.2012 tarihinden itibaren başlatılması Bakanlık Makamınca uygun görülmüştür. Bu proje doğrultusunda 2012 yılı içerisinde Kırıkkale İli Merkez ve çevre ilçelerinde 5.797 büyükbaş ve 24.109 küçükbaş hayvana aşı uygulanmıştır. Aşılama programımız doğrultusunda 2013 yılı Şubat ayında Kırıkkale İli Merkez ve Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulakyurt, Yahşihan ilçelerine toplamda 10.000 doz Konjektival Brucella S-19 aşısı gönderilmiştir.

 

Bilgiler verildi

Ayrıca Mayıs ayında da Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüklerine 40.000 doz Brucella Melitensis (Aborvac-R CS) Konjektival Aşı dağıtımı yapılmıştır. Dağıtımı yapılan bu aşılar İlimiz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü Personelimiz tarafından Bakanlıkça belirtilen tarihlerde gereken hassasiyet ve özen gösterilerek İlimiz Merkez ve köylerinde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine de duyurular yapılmış. İlçelerde de aşılamaların düzenli ve kontrollü bir şekilde yapılması amaçlanmıştır. Ülkemizde yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerimizin ekonomik kayıplarına neden olmasının yanında sürdürülebilir hayvancılığımıza da olumsuz etkiler yapan Brusella, hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonoz hastalıktır. Hayvanlarda neden olduğu yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında brusellozis evcil hayvanların en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilir."



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli