Anahtar Kelimeler:

Tüfekler teslim ediliyor

Tüfekler teslim ediliyor

Kırıkkale imalatı

Türkiye`nin kendi imkanları ile yaptığı ilk piyade tüfeği olan Mehmetçik-1, 500 bin G3 silahının yerine deneme maksadıyla şubat ayında kıtalara teslim edilmeye başlanacak.

Üretim başlamıştı

Envanterde bulunan 500 bin dolayında piyade tüfeğinin bir kısmı teknolojik ve ekonomik ömrünü neredeyse tamamlamak üzere. Birliklerin bu amaçla herhangi bir zafiyete uğramamaları için Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (Mkek) arasında 22 Ocak 2009`da 7,62 milimetre çapında milli modern piyade tüfeği üretimi yapmak üzere sözleşme imzalandı. 2011`de modern piyade tüfeği üretimine başlandı. Tasarım doğrulama testleri aynı yıl içinde tamamlandı. Tüfeğin 2012`de TSK tarafından kullanılmaya başlanacağı açıklandı. Ancak projede aksamalar olduğu için gecikme yaşandı.

Testler tamamlandı

Modern Piyade Tüfeği`nin üretilmesi noktasındaki eksiklikler geçen yıl sonunda giderildi. Ürün kalifikasyon testleri geçtiğimiz yıl Ekim ayında tamamlandı. Tüfek bu testlerden yüksek performans göstererek çıktı. Üretim aşamasına Kale Kalıp da katıldı. Gelinen noktada müsteşarlık 200 silahtan oluşan pilot kafile üretimini tamamlamak üzere. Şubat ayı sonuna doğru deneme amaçlı tüfekler kıtalara deneme maksatlı teslim edilecek.

Eksikler görülecek

Bir sonraki dönemde gündeme gelecek olan seri üretim faaliyetlerinin bir provası niteliğinde olan pilot kafile üretimi ile seri imalat ve montaja yönelik iş akışı plan ve kapasitelerinin test edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca tüfeklerin birliklerde denenmesi ile geri bildirimler alınması ve silahtaki eksiklerin görülerek geliştirilmesi hedefleniyor.

Yerli tabanca konusu

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi`ni de yürütüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü`nün ihtiyacı olan yarı ve tam otomatik hafif silahlar ile benzer hafif silahların Türkiye`de geliştirilmesi ve üretilmesi amaçlanıyordu. Ancak Silahlı Kuvvetler tabanca ihtiyacı konusunda SSM`ye başvurdu. SSM ise ilk defa Silahlı Kuvvetler ve Emniyet`in tabanca ihtiyacını aynı projede birleştirdi. Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi için müsteşarlık, bu yıl ihale sürecini başlatacak.

Isınma problemi yok

Mehmetçik-1 tüfeği birçok piyade tüfeklerinden daha hafif ve 3.60 kilogram ağırlığında. 5.56x45mm NATO mühimmatı kullanan silahın menzili namlu uzunluğuna göre 350-750 metre. Mehmetçik-1 modüler bir kundağa entegre edilmiş kızak sisteme sahip, ray sistemi ile uyumlu olan bütün aksesuarlar eklenebilir veya çıkartılabilir. Kullanıcıya göre 6 kat uzatmalı dipçiği olan silah, sessiz kurma sistemi ve kilitlemeli bir düzeneğe sahip. Düzeneğinde gaz sistemi de kullanılıyor. Mehmetçik-1`in ısınma problemi de yok.

Makineli tüfek projesi

Savunma Sanayi Müsteşarlığı`nın ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığı`nın makineli tüfek ihtiyacını da yerli imkanlarla karşılamaya çalışıyor. Bu amaçla Modern Makineli Tüfek Projesi çalışmaları yürütülüyor. Projenin sözleşmesi 30 Aralık 2010`da imzalandı. Projenin yüklenicisi Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu. Alt yüklenici ise yine Kale Kalıp. Silahın genel tasarımı MKE tarafından yapılıyor. Kale Kalıp ise bazı parçaların tasarım ve üretiminden sorumlu alt yüklenici olarak göre yapıyor.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli