Anahtar Kelimeler:

Emeklilerin yüzde 90'ı yoksul

Emeklilerin yüzde 90

 Keskin emeklinin durumunu açıkladı

TÜED Kırıkkale şube yönetim kurulu adına başkan Basri Keskin 30 Haziran emekliler günü olması münasebetiyle bir basın açıklaması yaparak, emeklilerin buruk ve bezgin olduğunu söyledi.

Emekliler buruk ve bezgin

Yaptığı açıklamada Basri Keskin açıklamasında şunları söyledi: “Büyük önder Atatürk`ün emekliye ayrıldığı gün olan 30 Haziran`ın Emekliler Günü olarak coşku içerisinde kutlanmasını dilerdik. Emeklilerimizin birçok sorununun çözüm beklediği şu günlerde ne yazık ki, yaşadığımız kaygılar nedeniyle bunu yapamıyoruz”  Emeklilerin yaklaşık yüzde 90’ı Türk-İş tarafından düzenli olarak yapılan piyasa araştırmaları sonucunda elde edilen Yoksulluk Sınırının altındaki gelirleriyle yaşam mücadelesi vermektedir. Türk-İş`in yaptığı bu araştırmaların sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 158 lira 9 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 772 lira 27 kuruş oldu. Yani kısacası emeklilerimizin yüzde 90`ı yoksuldur.

Başka sorunlarımız da vardır

Diğer taraftan, emeklilerimizin yaklaşık yüzde 85`i de yine aynı araştırmada ortaya çıkan ve bin 158 lira olan açlık sınırının altında aylık almaktadırlar. Yani bir başka ifadeyle emeklilerimizin yüzde 85`i bırakın yoksulluğu açlıkla mücadele etmektedirler. Elbette çözüm bekleyen başka sorunlarımız da vardır. Gelir adaletsizliğinin dışında emekliler; 2000 sonrası için İntibak sorununun çözülmesini, promosyon beklentisinin karşılanmasını, sağlıkta katkı payının emekliler için kaldırılmasını da istemektedirler. Ne yazık ki, bunlar ve benzeri sorunlarımız giderilmediği gibi, Anayasamızın 10 maddesiyle getirilen düzenlemeye göre yaşlılarımıza ve emeklilerimize tanınan pozitif ayrımcılığın tam tersi gelişmeler yaşanmaktadır. Son olarak Türk Hava Yolları tarafından, 65 yaş üzeri yolculara uygulanan indirimin kaldırılması şık olmamıştır. Anayasamızla getirilen bu ayrımcılığın uygulanabilmesi yasa çıkarılmış ve yönetmeliği hayata geçirilmişken, Demiryolları ve Denizyollarında indirimler uygulanmaya başlanmışken, Türk Hava Yolları`nın yüzde 25`lik indirimi kaldırmasını kınıyoruz. Bizler, emeklilerimize ve yaşlılarımıza yeni haklar almak peşinde koşarken; bu girişimle adeta şok olduk. Toplumun saygıyı en çok hak eden topluluğuna karşı takınılan bu tavır topluluğumuzu derinden üzmüştür. Umuyor ve diliyoruz ki, ülkemizin bu güzide kuruluşu bu yanılgıdan döner ve emeklilerimize, yaşlılarımıza hak ettiği saygınlığı geri verecek örnek bir girişimde bulunur.

Kabul etmemiz mümkün değil

10 Ağustosta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçilecek kişinin parlamenter sisteme inanan Atatürk İlkelerine bağlı olan Türk Milliyetçiliğine inanmış kutsal dinimizi siyasete adet etmeyen toplumu ötekileştirmeyen tarafsız bir kişiliğe sahip Cumhuriyetimizi en iyi şekilde temsil eden bir adayı emekliler olarak desteklemek önceliğimiz olacaktır.  2014 yılı Temmuz ayında yapılacak zammın emeklinin gerçek enflasyonu doğrultusunda yapılması gereğine inanmaktayız göstermelik enflasyon doğrultusunda yapılacak zammı kabul etmemiz mümkün değildir.  Bu duygu ve düşüncelerle, buruk da olsak, 30 Haziran Emekliler Günümüzü yeniden coşkuyla kutlayabileceğimiz mutlu günleri beklediğimizi belirterek, emeklilerimizin parlamentomuz tarafından hatırlanmasını istiyoruz. Emeklilerimiz yaşları itibariyle bu dünyada daha fazla beklemeye tahammülü olsa bile takati olmayan insanlardır. Bu gerçeği bütün parlamento üyelerimiz aklından çıkarmamalı ve bir gün kendileri de dahil herkesin emekli olacağını asla unutmamalıdırlar” dedi.



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli