Anahtar Kelimeler:

Muhalefet çatısı çökecek”

 Muhalefet çatısı çökecek”

 Seçim için açıklamada bulundu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, HDP`nin Cumhurbaşkanlıığı için bir adayı olduğunu belirtirken, "O da sayın Demirtaş. İlk defa o kesimden bir Cumhurbaşkanı adayı olması Türkiye için yenilik. Onu önemli görmek lazım. Türkiye`nin ne kadar demokratikleştiğini, özgürleştiğini gösteren göstergelerden biridir" dedi.

Kırıkkale’de açıklama

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, HDP`nin Cumhurbaşkanlıığı için bir adayı olduğunu belirtirken, "O da sayın Demirtaş. İlk defa o kesimden bir Cumhurbaşkanı adayı olması Türkiye için yenilik. Onu önemli görmek lazım. Türkiye`nin ne kadar demokratikleştiğini, özgürleştiğini gösteren göstergelerden biridir" dedi. Ekmeleddin İhsanoğlu için CHP ve MHP`nin oluşturduğu çatı adayının çökeceğini de iddia eden Atalay, "O çatı çökecek. Onun içersine kırık dökük partileri bir araya getirerek bir şey olmadığını görecekler" dedi.

Değerlendirme yaptı

Seçim bölgesi Kırıkkale`ye gelip, Cuma namazını Nokta Camii`nde kılan Beşir Atalay, Ak Parti İl Başkanlığını ziyaret etti, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Atalay, "Cumhurbaşkanı adayları meydanlarda ve vatandaşımıza kendilerini tanıtmak için çalışıyorlar. Bu güne kadar bu olmuyordu. Bu güne kadar kapalı kapılar ardında hesaplarla, pazarlıklarla Meclis`de bir Cumhurbaşkanı seçimi oluyordu ve onlar da genelde çok sorunlu oluyordu. En son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ü seçerken neler olduğunu biliyorsunuz.

Bizimki tabii bir şey!

İki partinin genel başkanları, milletvekilleri Meclis`deki seçime bile katılamamıştı. Gelme cesaretini gösterememişlerdi. Hep böyle olurdu. Şimdi tabii biz Ak Parti olarak bir ilki getirdik. Bu ilk Cumhurbaşkanını vatandaşımız seçsin, halkımız seçsin ve onun şu günlerde güzelliğini yaşıyoruz. Bütün adaylar gidiyor vatandaşa kendisini anlatmaya çalışıyor. Diğer güzel olan bir husus da Bizim Başbakanımızın adaylığı zaten hepimiz parti olarak, teşkilat olarak, bütün kademeler olarak Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olmasını istedik. Bizimki tabii bir şey" dedi.

 

Demirtaş’ın adaylığı

Atalay konuşmasının devamında, "Şu anda Türkiye`de yüzde 50 oy alan, en son milletvekili seçiminde bir partinin Genel Başkanı, Başbakanı, Cumhurbaşkanı olması tabii bir şey. Bunun karşısında neredeyse HDP dışında bütün partilerin birleştiği bir çatı adayı çıkardılar O da işte yine kimliğini, kişiliğini biliyorsunuz, yani muhafazakar özellikler taşıyan bir aday. Ama bütün partiler ve parti olmayan unsurlar onda birleşti şu anda. Bir de tabi HDP`nin adayı var. O da Sayın Demirtaş. İlk defa o kesimden bir Cumhurbaşkanı adayı olması Türkiye için yenilik. Onu önemli görmek lazım. Yani Türkiye`nin ne kadar demokratikleştiğini, özgürleştiğini gösteren göstergelerden biridir" diye konuştu.

Kürtlerin oyları

Kürt siyasetinin daha fazla siyaset yapmasını istediklerini de belirten Atalay, "Terörden, şiddetten uzaklaşmasını ve bu terör örgütü ile ona destek veren kesimler için kast tediyorum. Bütün Kürt vatandaşlarımı da kastetmiyorum. Kürt vatandaşlarımızın yine en çok oyunu alan biziz. Yani oran olarak Ak Parti en çok oyu alıyor, ama örgüt kesimi ile falan sempatik ilişkileri olanlara, örgüte sempati duyanlara falan diye ifade ediyorum. Onların da biz, şiddeti, silahlarını bırakıp evlerine dönüp siyaset yapmasını istiyoruz. Bugün Demirtaş onu yapıyor. Söylemlerinde de daha sivil bir siyaset dili kullanmalarından memnun oluyoruz. Bu onların aslında Türkiyeleşmesidir. Daha fazla Türkiyeleşmesidir. Başkalarının bölünme, vesaire gibi korkuları, sözleri açısından baktığımızda, bunları önemli görmek lazım" dedi.

Demirtaş’ın sözleri

Cumhurbaşkanı adaylarından Demirtaş`ın sözlerinin hepsine katılmadıklarını da belirten Atalay şöyle devam etti: "Ama rakip adaylar Sayın Demirtaş, Cumhurbaşkanı adayımızla ilgili Başbakanımızla ilgili falan tabi hiç onaylamadığımız seviyesizce laflar ediyor, sözler söylüyor. Onlara biz gerekli cevapları veririz. O konularda bizim söyleyeceğimiz çok şey var. Ama bu şekilde bir Cumhurbaşkanlığı Seçimi olması, sivil siyasetin yürümesi, vatandaşımızın kendi oyu ile kendi ülkesinin Cumhurbaşkanını seçmesi önemli. Türkiye nin ne kadar değiştiğinin göstergesidir bunlar. Bu açıdan bakmak ve çok değerli görmek lazım."

O çatı çökecek

CHP ve MHP`nin Ekmeleddin İhsanoğlu`nu aday gösterdiği çatının çökeceğini de belirten Beşir Atalay, "O çatı çökecek. Onun içersine kırık dökük partileri bir araya getirerek bir şey olmadığını görecekler. Çatı aday dediğiniz işte hepsi birleşiyor. Araştırmaları görüyoruz. Nerdeyse bölük, pörçük, hiçbir oyu olmayan partileri bile şeye katarak, çok büyük desteği varmış gibi gösteriyorlar. Yüzde bir bile oy almayan yüzde sıfır onda beş oy alanlar arasında bir değer ifade etmiyor, sayı oluşmuyor. Orada bir sayı oluşmayacak. Bir araya gelemeyecek bütün siyasi partiler birleşti. BBP ile CHP`nin bir araya geleceğini kim düşünürdü. MHP ile CHP`nin bir araya geleceğini kim düşünürdü. Ama AKP`ye karşı hepsi bir araya geliyor. Bir araya gelmelerinin tek sebebi, Ak Parti`yi nasıl zayıflatabiliriz. Ama dediğim gibi bir araya gelmeleri de çok fazla bir fayda etmiyor" dedi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false