Anahtar Kelimeler:

‘İsrail yapay bir devlettir'

‘İsrail yapay bir devlettir

 Hukukçu yorumu! 

KÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Çağlayan, dikkat çekici bir çıkış yaparak, "İsrail, Filistin Devleti toprakları üzerinde oluşturulmuş yapay bir devlettir” dedi.

Hukukçu açıklaması

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Çağlayan, "İsrail, Filistin Devleti toprakları üzerinde oluşturulmuş yapay bir devlettir. Yani kuruluşu bir kere işgalci bir mantıkla kurulmuştur" dedi. Prof. Dr. Çağlayan, yaptığı açıklamada, Gazze`de işlenen vahşet nedeniyle İsrail`in uluslararası suç işlediğini, bu zulmün biran önce durdurulması için seferber olunması gerektiğini söyledi. Çağlayan, İsrail`in bölgede işgalci bir mantıkla hareket ederek insanlığa ve hukuka da uymayan bir düşünce ile hareket ettiğini ve bu nedenle masum bir halkın yok edilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Toprak yorumu

Tarihte Birinci Dünya Savaşı ortamında İngiltere`nin öncülüğünde Filistin topraklarının İsraillilere ve Yahudilere verildiğini anlatan Çağlayan, "Dünyanın çeşitli yerlerindeki Yahudiler Filistin`e göç etmeye zorlanmışlardır. İsrail, Filistin Devleti toprakları üzerinde oluşturulmuş yapay bir devlettir. Yani kuruluşu bir kere işgalci bir mantıkla kurulmuştur. Daha sonra yavaş yavaş Filistinlileri yok ederek kendi alanlarını geliştirmeye çalışmışlardır. O gün bu gündür de, İsrail`in Filistinliler üzerindeki zulmü devam etmektedir ve bunlar tamamen bir kasap gibi önüne geleni kadın, çoluk, çocuk demeden öldürmektedirler. Bunu gözlerimizin önünde görüyoruz" şeklinde konuştu.

Soykırım yapılıyor

Çağlayan, ABD ve Avrupa`nın Gazze`deki işlenen vahşet karşısında sessiz kaldığını, hatta tam tersine "destekliyoruz" açıklamalarının olduğunu söyledi. ABD ve diğer uygar olarak kabul edilen Avrupa ülkelerinin artık inandırıcılığının kalmadığını belirten Çağlayan, Gazze`de tamamen bir işgalin ve soykırımın söz konusu olduğunu vurguladı. Daha önceki dönemlerde de Birleşmiş Milletlerin İsrail ile aldığı birçok karar olduğunu anımsatan Çağlayan, bu kararların hiçbirisine uyulmadığını savundu.

Meşru tarafı yok

Çağlayan, "İsrail`in uyma gibi bir niyeti de gözükmemekte. İsrail`in şu anda uyguladığı, hiçbir meşru yanı olmayan uluslararası hukukun hiçbir yanına sığmayan bir davranıştır. En acı tarafı, üzücü olanı da maalesef İslam ülkelerinin, doğu ülkelerinin buna sessiz kalmasıdır. En azından devlet yöneticilerinin sessiz kalması işi daha da vahim hale ve üzücü hale getiriyor. Yani bütün dünyanın bu vahşeti bir an önce durdurup İsrail`e dur denmesi gerekir diye düşünüyorum. Hukuk nazarından İsrail`in yaptığı davranışların hiçbir meşru tarafı bulunmamakta."

Uluslar arası hukuk

Çağlayan, BM ve özellikle ABD`nin İsrail`e karşı dur deme konusunda bir tavır takınmadığı sürece uluslararası camianın harekete geçmeyeceği endişesinin bulunduğunu ifade etti. Filistinlilerin ölmesine uluslararası hukuk ve uluslararası camianın göz yumduğunu öne süren Çağlayan, şöyle devam etti: "Uluslararası hukukun, uluslararası camianın, başta ABD olmak üzere müdahale ve İsrail`e dur deme konusunda istekli olmadıkları sürece üzülerek söylüyoruz ki, bir şey yapılacak gibi değil. Ekonomik yönden İsrail mallarının boykot edilmesi gündemde. Ne kadar etkili olur bilemiyorum ama karınca misali elimizden geleni en azından bu şekilde yapmak durumundayız."



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false