Anahtar Kelimeler:

Çalışma neden durdu?

Çalışma neden durdu?

  

Sebebi anlaşıldı…!

Hızlı Tren inşaat çalışması çok hızlı bir şekilde sürüyordu. Ancak haftalardır çalışma gözlenmiyor. Yer yer çalışma var ama eski hız yok. Bunun sebebi ortaya çıktı.

Anlaşma sağlanamadı

Ankara-Sivas Hızlı Tren projesinde arazisi Devlet Demir Yolları tarafından istimlak edilen vatandaşlar, istimlak bedelini beğenmeyip mahkemeye vermişti. Vatandaşlarla son kez anlaşma yolu arayan Devlet Demir Yolları fiyat artışı yapmasına rağmen istediği sonucu alamayınca projenin Kırıkkale ayağı durma aşamasına geldi. Vatandaşlar DDY’nin verdiği miktarı beğenmiyor ve istemiyor. Arazi sahiplerine konuyu görüşmek amacıyla davetiye gönderildiği ve çağrı yapıldığı öğrenildi.

Sadece 10 lira artmış!

Devlet Demir Yolları yetkilileri tarafından görüşmeye davet edilen vatandaşların büyük bir kısmı görüşmeden olumlu sonuç alamadılar. İstimlak edilen arazilerin ufak olan vatandaşlarla anlaşma sağlanırken arazilerini büyük bir kısmı istimlak edilen vatandaşlarla yapılan görüşmede olumlu sonuç alınamadı. Vatandaşlar yaptıkları görüşmelerde geçtiğimiz yıllarda kendileri ile yapılan görüşmede öngörülen istimlak bedelinden sadece 10 TL’lik bir artış yaşandığını bu artışında arazilerinin bedelini karşılamadığını belirttiler.

Verilen miktar çok az

2011 yılında hızlı tren geçecek diye tarlalarının devlet tarafından istimlak edildiğini belirten  vatandaşlar Devlet Demir Yollarını mahkemeye verdiklerini şimdiye kadar bir sonuç alamadıklarını söylüyorlar. Vatandaşlar kendilerine verilen istimlak bedeli ile mağdur olduklarını belirtiyorlar. Vatandaşlar “Verilen miktar çok az. Emsal ve kıymet bedelleri çok düşük. Dikili ağaç, tarla, ev ve ağıl için verilen fiyatlar oldukça komik. Bu şartlarda anlaşamayız” diyorlar.

2015’te bitecekti

Arazi sahipleri mahkemenin devam ettiğini, buradan bir sonuç alınamaması durumunda davayı ve konuyu bir üst mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Kırıkkale’de çok hızlı başlayan ve hızlı şekilde devam eden Hızlı Tren çalışmalarında son zamanlarda yavaşlama, hatta duraksama gözleniyordu. Bunun sebebinin arazi sahipleri ile yaşanan istimlak sürtüşmesi olduğu öğrenildi. 2015’in Ocak ayında trenin raylar üzerinde olması ve deneme seferlerinin başlaması da bekleniyordu. Ancak bu durumda bunun mümkün olmayacağı öngörülüyor.



  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false