Anahtar Kelimeler:

``MHP'nin iktidar olması şart``

``MHP

 MHP MYK Üyesi Av. Halil Öztürk’ten çok özel açıklamalar

“Üstünlerin değil, hukukun üstünlüğü olmalı”

MHP MYK Üyesi Kırıkkaleli hemşehrimiz Avukat Halil Öztürk, önceki gün Kanal B televizyonunda Emre Saklıca’nın sunduğu Güncel isimli programa canlı yayın konuğu olarak katıldı ve bir hukukçu olarak son günlerdeki hukuki gelişmeleri değerlendirerek, “üstünlerin değil, hukukun üstünlüğü olmalı” dedi.

Operasyon için yasa çıkarıldı

Canlı yayında son zamanlardaki hukuksal gelişmeleri değerlendiren MHP MYK Üyesi Avukat Halil Öztürk, AKP iktidarının hukukla nasıl oynadığına dair açıklamalarda bulunarak, yasaları kendileri için değiştirdiklerine işaret etti. Öztürk, yargı pakedi konusunda bilgiler vererek, “Bir yasa toplumsal gereksinim ile değiştirilir. Eşitlik ilkesine, evrensellik ilkesine bağlı kalmalıdır. Toplumsal ihtiyaç olmalıdır. Ama AKP iktidarı kendilerine operasyon yapanları bertaraf etmek için bir yapma veya yasayı değiştirme ihtiyacı duyuyor. Hem de kendilerine hukuki bir zırh elde etmeye çalışıyor” dedi.

 

Kendi yararları var

Öztürk, “Oysa yasalar anayasa, evrensel ilkeler ve normlar, toplumsal ihtiyaca göre yapılmalı, bu kriterler gözetilmelidir. Maalesef mecliste salt çoğunluğa güvenerek kendileri için yasalar çıkarıyorlar. Kamu yararı yok, kendi yararları var. Ayrıca birbirleriyle örtüşmeyen bir çok yasa torba yasa denilerek çıkarılıyor” diye konuştu. İktidarın birkaç ay arayla türlü yasalar çıkarmak için girişimde bulunduğuna da dikkat çeken Öztürk, “Yargıyı ele geçirmek için birbiri ardına, birkaç ay arayla meclise ya yasa değişikliği ya da yeni bir yasa teklifi ile geliyorlar” dedi.

Yargıya hakim olma girişimi

Yasalarda bu denli sık ve hızlı değişikliklerin doğru olmadığına işaret eden Öztürk, “Yasaları biz hukukçular bile takip edemiyoruz. Bunlar neyi nasıl takip edecek? CMUK’un bütün maddelerini neredeyse değiştirdiler. CMUK’ta 75 maddede 90 değişiklik olmuş. Borçlar Kanunu ve Medeni Kanun’da bir sürü değişiklik yapılmış. Bütün bunlar AKP’nin tamamiyle yargıya hakim olma girişimidir. İhtiyaca göre kanun yapılmayacağını söylemiyorum. Ama toplumsal ihtiyaç yok bu değişikliklerde Amaçları tamamen AKP iktidarının devamlılığını sağlamak” dedi. Öztürk, “Toplumsal ihtiyaç tezahür eder ve kanun çıkarılır. Fakat sırf yolsuzlukları örtmek için çıkarırsanız, ki bunların niyeti böyledir, kamu vicdanı zarar görür bundan” diye konuştu.

Delilleri yok ettiler!

Makul şüpheli girişimine değinen Öztürk, “Makul şüphelinin amacı kendi çocukları ve yakınlarına, Rıza Zarraf denen şarlatan gibi kişilere dokunulmasını engellemektir. 2005’teki bir yasal düzenlemeden geri döndüler. Hiçbiri hakim önüne çıkmadı. Kendileri için yasal değişiklik yaptılar. Olayda sıkıntı gördüler ki bunu yapma gereği hissettiler” dedi. Avukatların dosyalara ulaşamaması konusunda da iktidarın bir girişimi olduğunu belirten Öztürk, “Bunun amacı da avukatların delillere ulaşmasını engellemekti. Bu çalışma ile 17-25 Aralık’taki operasyonda elde edilen dosyalara avukatların ulaşmasını engellemeyi amaçladılar ve delilleri kararttılar, delilleri yok ettiler. İfadelerin de değiştirilmesini sağladılar” diye konuştu.

9 yıldır kurulamayan mahkeme

İktidarın Danıştay ve Yargıtay ile de oynadığına dikkat çeken Öztürk, “Bunlar tamamen yargının kendilerine bağlı bir kurum olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Ayrıca AKP iktidarı samimi de değil. 9 yıl önce istinaf mahkemeleri kurulacaktı. Kurulmadı hani. O zaman HSYK ile kriz yaşıyorlardı. İstinaf mahkemeleri onlar için gerekli idi. HSYK’ya müdahale edildi. İstinaf mahkemelerine gerek ve ihtiyaç kalmadı onlar için. Bu yüzden de 9 yıldır kurulamıyor. Oysa binaları da personeli de hazır hale getirilmişti” dedi.

Önce Ak Saray’ı açıklasın

Galatapor ve Ak Saray konusunda da açıklamalarda bulunan Öztürk, Cumhurbaşkanı’nın Galatapor ile ilgili açıklamaları konusunda, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları birbirini tutmuyor. Bu konudaki açıklamalarını da talihsiz olarak görüyorum. Bunların hepsi hukuk ile oynamadır. Hukuk herkese lazım. İyi bir yargı için üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü gerekir. Evrensel olmalıdır hukuk. Cumhurbaşkanı Galataport’tan bahsedeceğine önce kaçak Ak Saray’ı bir izah etsin” dedi.

MHP’nin iktidar olması şart

Yargıya olan güven konusunda da açıklamalar yapan Öztürk, “Kanun, metninde ne yazıyorsa odur. Kanunu uygulayan bireyler hukukun üstünlüğüne inanmış, bir yerlerden talimat almıyorsa yargıya güven ölmez. En iyi yasa en kötü uygulayıcının elinde kötü olabilir, en kötü yasa da en iyi uygulayıcının elinde iyi olabilir. Hukuk olmazsa hiçbir şey olmaz. AKP ne yazık ki hukuku tamamen kendi hukuku, üstünlerin hukuku haline getirdi, bunu biliyoruz. Bu süreci durdurmak gerekiyor. Bunun için de MHP’nin iktidar olması şart. Milletimiz MHP’ye genel seçimde yetki bahşederse bunu sağlayacağımızdan emin olsunlar. İşte o zaman herkese hukukun üstünlüğünü göstereceğiz” dedi.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli