Anahtar Kelimeler:

Tüketim tarihi zorunlu oldu

Tüketim tarihi zorunlu oldu

 Yumurta için karar alındı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Türk Gıda Kodeksinde yapılan değişiklikle birlikte satışa sunulan yumurtaların üzerinde son tüketim tarihinin yer almasının zorunluluk haline getirildiğini bildirdi.

Tebliğe uyulacak

İl Müdürü Recep Kırbaş, “Yeni tebliğ 20.12.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yumurta sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olmalıdır. Yumurta kendine has tat, koku ve renkte olmalıdır. Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamaz ve gıda sanayiinde kullanılamaz. Kırık yumurta, yumurta ürünlerinin üretimi de dâhil olmak üzere, gıda maddelerinin üretiminde kullanılamaz”

Uymak zorundalar

Kırbaş, “ A sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 mm yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanır. Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak (Örnek: YT:1.1.2015 veya YT:1.1.15 ) damgalanır. A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi “.....tarihine kadar tüketilmelidir.” veya “..........tarihinden önce tüketilmelidir.” ifadeleri kullanılarak yazılır.  A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz.  Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.”



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli