Anahtar Kelimeler:

"Cumhuriyeti Savunmak Suç mu?"

Türk Metal`den Mustafa Özbek Açıklaması.

 

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’in gözaltına alınmasına yönelik tepkiler sürerken, sendika adına bir açıklama yapıldı ve olaya büyük tepki gösterildi.
 
Türk Metal Sendikası Mali Sekreteri Mehmet Soyupek, Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Genel Başkanı Mustafa Özbek ve diğer yöneticiler için yaptığı açıklamada “Cumhuriyetin kurtuluş felsefesini benimseyen kişi ve kurumlan sindirmeye yönelik olduğu anlaşılan bu olayı esefle kınıyoruz” dedi. Sendika adına yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “22 Ocak 2009 günü erken saatlerde sendikamız Genel Başkanı Mustafa Özbek, Ankara’daki evinde, Türk Metal Sendikası Genel Merkezi`nde ve Onursal Başkanı olduğu Avrasya Radyo Televizyonu`nda Emniyet tarafından başlatılan eş zamanlı aramaların devam ettiği bir sırada gözaltına alınmıştır.
 
Kaygı verici olay
Türk Hukuku ve demokratik sistemi üzerinde kamuoyu vicdanını yaralayan, parçalayan ve korkuyu derinleştiren girişimlerin yaşandığı bu kritik dönemde demokratik parlamenter rejimi ve Cumhuriyetin değerlerini savunan, sendikacılık kimliği ile temayül eden ve kabul gören Genel Başkanımız ve Merkez Yöneticilerimizin böyle bîr olay ile ilişkilendirilmesi, Ülkemiz açısından son derece kaygı verici bir gelişmedir. İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomik krizin bütün toplum kesimlerine yayıldığı ve işten çıkarmaların çözüm olarak görüldüğü, diger taraftan ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne yönelik bölücü ve ayrılıkçı faaliyetlerin yoğunlaştığı bir gerçektir. Ülkemizde yaşanan olaylar ile Türk Metal Sendikasının duruşu ve tutumu arasında bir bağlantı kurarsak şu gerçekler ortaya çıkmaktadır.
 
Şaibeli ilişkilendirme
Fabrikalardan yoğun bir şekilde işçi çıkarılırken bunu önlemeye yönelik olarak başkanımızın etkin bir biçimde çaba gösterdiği bir dönemde bu olayın yaşanması bir tesadüf değildir. Yine bu olayın, sendikamızın bağlı olduğu Türkiye`nin en büyük İşçi kuruluşu olan Türk-İş`in Şubat ayı içerisinde Türkiye genelinde işten çıkarmalara karşı eylem karan aldığı bir dönemde gerçekleşmesi düşündürücüdür. Türk sanayinin içine düştüğü zor dönemlerde `insana sevgi emeğe saygı` ilkesiyle hareket ederek, üretmek, kazanmak ve kazandırmak arzusuyla bu zorlukları aşma. iradesini gösteren, bu niteliğiyle sosyal barışın sağlanmasında 45 yıldır önemli bir yer edinen demokratik bir kitle örgütünü bu şaibeli olayla ilişkilendirmek her türlü değerin ayaklar altına alınması bir yana ne kadar aksi iddia edilirse edilsin korku imparatorluğunun yaratılmak istendiğini göstermektedir.
 
Esefle kınıyoruz

Türk Metal Sendikası ve Genel Başkanının gerek sendika ve gerekse sendikacı kimliğiyle bugüne kadar işçi hak ve çıkarları ile birlikte, Türk sanayinin de gelişmesine katkı sağladığı bilinen bir gerçektir.. Böyle bir kurumun ve oluşturduğu modelin ne olduğu belirsiz olan suçlamalarla susturulmak istenmesi başka amaçların devrede olduğunu açığa çıkartmaktadır. Demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak Türkiye`de "güçlü sendikacılığın" temsilcisi olan sendikamızı susturmaya, ülkemizin bağımsızlığını savunan, cumhuriyetin kurtuluş felsefesini benimseyen kişi ve kurumlan sindirmeye yönelik olduğu anlaşılan bu olayı esefle kınıyoruz.”



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false