Anahtar Kelimeler:

Karayollarından Açıklama

Karayollarından Açıklama

Karayolları 6`ncı Bölge Müdürü Mustafa Karademir, 2010 yılında ülke genelinde kurşunlama, çalınma ve boyama yüzünden tahrip edilen levhaların Türkiye ekonomisine yıllık maliyetinin 27 milyon lira olduğunu söyledi.

Zarar Veriliyor

Karameri, 6`ncı Bölge Müdürlüğü`nde her yıl levhaların yüzde 25`ini tahribat nedeniyle değiştirmek zorunda kaldıklarını, bir levhada 38 kurşun deliğine bile rastgeldiklerini kaydetti. Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle, Karayolları 6`ncı Bölge Müdürlüğü`nce açılan sergide yer alan kurşunlanan, üzerine boyayla aşk mesajları yazılan ve tahrip edilen trafik levhaları dikkat çekti. Bölge Müdürlüğü Trafik Atölyesi`ndeki serginin açılışında konuşan Bölge Müdürü Mustafa Karademir, "Karayolları Genel Müdürlüğü`nün sorumlu olduğu devlet ve il yolları üzerinde 2010 yılında 132 milyon lira tutarında 781 bin 362 adet standart trafik işaret levhası ile 218 bin metrekare trafik bilgi levhası bulunmaktadır. Kurşunlanma, çalınma ve boyama yüzünden tahrip edilen levhaların Türkiye ekonomisine yıllık maliyeti 27 milyon liradır" dedi. Trafik levhalarının `Bilgi` ve `Standart` olmak üzere iki gruba ayrıldığını anlatan Mustafa Karademir, "Bilgi levhaları; sürücülere kavşak öncesi ve içi hakkında bilgi, mesafe ve şerit izleme imkanı verir. Standart levhalar ise genellikle üçgen ve yuvarlak şeklinde olup tehlike uyarı ve trafik tanzim mesajları iletir. Bu levhaların tahrip edilmesi ve çalınması, istenmeyen kazalara, ölümlere ve yaralanmalara neden olabilir" uyarısında bulundu.

Kırıkkale’de Durum

Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinin tamamı;Aksaray, Sivas, Kırıkkale, Malatya ve Adana`nın bazı bölümlerini kapsayan Karayolları 6`ncı Bölge Müdürlüğü`nde her yıl levhaların yüzde 25`ini tahribat nedeniyle değiştirmek zorunda kaldıklarını, bir levhada 38 kurşun deliğinin bile bulunduğunu söyleyen Karademir, "Değişen levhaların ortalama yıllık maliyeti 1 milyon 376 bin 478 lira. Sadece 6`ncı Bölge`de kurşunlanan, çalınan ve boyanan levhaların yıllık zararı ise yaklaşık 1 milyon 100 bin lirayı bulmaktadır" diye konuştu.

Cebimize Sıkılıyor

Trafik levhalarının değiştirilme nedenleri arasında insan unsurunun yüzde 80`le ilk sırada olduğunu vurgulayan Mustafa Karademir şunları söyledi:  "Atış poligonlarına dönen levhalar, kişiler tarafından sevgilerini ifade eden muhtelif yazılar ile tahrip edilmekte. Aynı zamanda hırsızların hurda niyetine onda bir değerine sattığı bilinmekte. Levhaların yüzde 15`lik kısmı, kullanım ömrünü tamamladığı, yüzde 5`i ise heyelan, toprak kayması, sel, deprem gibi doğal afetler yüzünden zarar görmektedir. Aslında kurşunlar levhalara değil, canımıza ve cebimize sıkılmaktadır. "



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false