Anahtar Kelimeler:

Mhp'de Kriz Kapıda

Mhp

Geçen genel seçimde yüzde 14.27 ile 71 milletvekili çıkaran bu seçimde, baraj altı tehdidi ve kaset saldırılarının etkisiyle yüzde 13 oyla 53 milletvekili çıkarabilen MHP`de ertelenen yönetim krizi kapıya dayandı.

Durum Değerlendirmesi

Seçim sürecinde kasetler yüzünden 15 kişilik Başkanlık Divanı`ndan 9 üyesini kaybeden MHP`de partiyi sonbaharda başlayacak kongre sürecine taşıyacak yeni atamalar yapılacak. Bu süreçte, kaset olaylarından, Divan`da kalan 6 yöneticinin seçim bölgelerindeki performansına kadar birçok konu yeni yönetimin şekillenmesinde etkili olacak. Geçen seçimde 39 ilde hiç vekil çıkaramayan bu seçimde de 45 ilde vekil seçtiremeyen MHP öncelikle seçim bilançosunu masaya yatıracak.

Hayal Kırıklığı

MHP lideri Devlet Bahçeli`nin, "Birçok noktada hayal kırıklığı oldu" dediği propaganda sürecinin ardından bazı sandıklardan çıkan sonuçlarda hayal kırıklığı yaratmaya devam etti. MHP`de hayal kırıklığı olan illerin başında gelen İzmi r`de iki bölgede sadece birer vekil çıkarılması, ikinci sıralardaki mevcut vekiller Şenol Bal ve Erdal Sipahi`nin yeniden seçilememesi, Çanakkale`de ilk sırada yer alan Füsun Koroğlu`nun Meclis`e gelememesi, Osman Durmuş`un Kırıkkale`den seçilememesi, MHP`nin bir zamanlar etkili olduğu bu ilden vekil çıkaramaması, Divan üyesi Muzaffer Çakmaklı`nın iki vekil beklenen Şanlıurfa`dan ilk sıradan gelememesi mercek altına alınacak konular olacak. MHP`yi en çok şaşırtan illerin başında gelen Mersin`de 241 bin oyun bu kez 219 bine düşmesi ve partinin burada üçüncü sıraya gerilemesiyle 4 vekillikten ikisinin kaybedilmesinin nedenleri araştırılacak.

Süreç Başlayacak

Meclis`in toplanması ve hükümetin kurulmasının ardından Bahçeli`nin hızla kongre sürecini başlatması bekleniyor. Bahçeli`nin ilk etapta partiyi ilçe ve il ardından da büyük kongreye götürecek geçici yönetimi belirlemesi gerekiyor. Bunun için Divan`da boş bulunan 9 üyeliğe atama yapılacak. İlçe kongrelerinin başlangıcında resmi tarihin kasım olduğu ancak bununda öne çekilebileceği belirtiliyor.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli