Anahtar Kelimeler: Temmuz ihanetin anatomisi

15 Temmuz bir ihanetin anatomisi

15 Temmuz bir ihanetin anatomisi

15 Temmuz bir ihanetin anatomisi

KÜ´de panel yapıldı

 

 

Kırıkkale Üniversitesinin düzenlediği 15 Temmuz Bir İhanetin Anatomisi adlı paneli Nur Cami Konferans salonunda gerçekleşti. Panelin açılış konuşmasını yapan Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz Darbe girişimini sonraki nesillere ve dünya basınına aktarırken, bu darbe girişimini sebepleri ve aktörleriyle analiz ederek dersler çıkarmamız gerektiğini belirtti.

 

ANALİZ EDİLMESİ GEREKİYOR

Sözlerine ek olarak Vali İlker Haktankaçmaz ?Böyle bir ihanet ortaya çıktı. Bunun sebeplerini araştırıp belki de 1500 yıllık Türk-İslam tarihinin eşi benzeri görülmemiş ihanetin sebeplerini ortaya koyup bundan da ders almamız lazım. 15 Temmuzda şehit olan gazi olan kahramanlarımızın bunca zamanlık yurt savunmasını ve mücadelesini anıcağız. Tüm Türkiye de olduğu gibi bizde Kırıkkale´de Şehitlik ziyareti ile başladık. Bu işin bilimsel olarak analiz edilmesi gerekiyor. Sorunu sebepleriyle ortaya koyalım ki bir daha böyle bir girişimin olmamasını ve bu sorunları çözelim.? Dedi.

 

DERİN BİR YARADIR

15 Temmuz Bir İhanetin Anatomisi panelinin modaretörü olan  Prof. Dr. Ekrem Yıldız konuşmasında Türk tarihinde yapılan bütün darbelerin milletin bağrında bir acı olduğunu belirtirken konuşmasına şu şekilde devam eden Prof. Dr. Ekrem Yıldız ?Vesayete karşı halkımızın demokrasi tarihimizde çok büyük bir direnç göstertmiştir. Halkın seçtiği iktidara yapılan ilk darbe 27 Mayıs 1960 darbesidir. Bu darbe halkın çok sevdiği ve iktidara getirdiği otoriteyi düşürmüş ve Başbakanını ve iki Bakanı ile idam etmiştir. Milletimizin bağrını yaralayan çok acı bir hadisedir. Üstüne üstlük bunu takip eden yıllarda, 27 Mayıs 20 yıl süreyle bayram olarak kutlanmıştır.?dedi.

 

ÖNDERLİK YAPTI

Cümlelerine ek olarak Prof. Dr. Yıldız ?Daha sonraki yıllar da darbeler söz konusu olmuş fakat siyasiler genelde bu konuda geri çekilmiştir. Siyasiler harekete geçmediği için halkta da bir kıpırdanma olmamıştır. Sadece gidip oy kullanmakla sınırlı kalmıştır. Halkımız  vesayetçiler ve darbecilerin yanında hiçbir zaman durmamıştır. 27 Nisan e-bildirisi veya 15 temmuz konuşması Türk siyasetçilerin cesaret ve inisiyatiflerini koyduğu ve halka cesurca önderlik ettiği tarihi bir olaydır. Sayın Valimizin de dediği gibi Üzerinde durup önemli dersler çıkarmamız gereken bir hadisedir.? Şeklinde konuştu.

 

KORKU İMPARATORLUĞU VARDI

Panelde konuşma yapan Prof. Dr. Kudret Bülbül ?Darbe girişiminden önce insanlar bildiklerini konuşamıyordu. Resmen bir korku İmparatorluğu kurulmuş ve insanları sindirmiştir. Bu darbe kalkışmasını siyasi yönden başarmadıkları için yaptılar. Fetö ile ilgili yeterince inceleme yapılmıyor. 1´inci Dünya savaşı sonrası yeniden şekillenen dünyada güçlü Türkiye olmamasının nedeni en büyük umut hırsızı olan Fetödür. Avrupa parçalandı, Balkanlar parçalandı, Ortadoğu parçalandı. Parçalananlar sadece devletler değil, parçalanan devlet olsaydı halklar birleşip yeni bir düzen bir devlet oluştururlardı.? Dedi.

 

MİLLETİN KİMLİĞİDİR

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Kudret Bülbül savaşlarda ve darbelerde asıl parçalanan o toplumu oluşturan kimlikler olduğunun altını çizerken sözlerine ilaveten Prof. Dr. Bülbül  ?Türkiye´nin gücünü Türk halkı hariç dışarıdaki ülkeler ve Türk cumhuriyetleri çok iyi biliyor. Türkiye öyle bir güç ki dış güçler Türkiye için, vesayetsiz bırakılamayacak kadar güçlü ve önemli bir ülkedir ve çok önemli bir coğrafi konuma sahiptir şeklinde konuşurlar.? İfadelerinde bulundu

 

MİLLET İRADESİNİ ÇİĞNETMEDİ

Kırıkkale Üniversitesinin öncülüğünde Nur Cami Konferans salonunda 15 Temmuz Bir İhanetin Anatomisi panelinde konuşma yapan Vali ve büyükelçi M. Niyazi Tanılır ?15 Temmuz gecesi Halkımızın üstün cesaret örneği ile tüm dünyaya bir ders vermiştir. Hep birlikte o kara geceyi yaşadık. O gece ihaneti gördük ve sonuçlarına müsaade ettik. Siyasilerle halkın birlikte kahramanca mücadelesini ve kendi iradesini çiğnetmediğini görmüş olduk. Bir milletin bir arada mutlu olabilmesinde devletin ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk.

 

VATANI SAVUNDU

Devletin bağımsızlığı için ordunun önemini gördük. Devlet söz konusu olduğunda 7´den 70´e herkesin siyasi görüşü fark etmeksizin etnik kimlik ayrımı yapmadan doğudan batıya, güneyden kuzeye herkesin ayaklandığını ve canını gözünü kırpmadan feda edebileceğini görmüş olduk. Bu tecrübeden sonra gerek milletimizle gerek siyasilerimiz ve gerekse eğitimcilerimizle birlikte çalışıp Türkiye´mizi güçlendirmek için çalışmalıyız? dedi.

 

YÖNETME AZMİDİR

15 Temmuz Bir İhanetin Anatomisi panelinde konuşmacı olarak katılan  Prof. Dr. Muhittin Ataman 15 Temmuz hain darbe girişiminde gördüğünün Türk halkının kendi kaderini yönetme azmi olduğunu söylerken cümlelerine ek olarak Prof. Dr. Ataman ?Bu darbe girişimi benzerlik olarak 100 yıl önceki Kuva-i Milliye hareketi ile çok benzerlik gösterir, Ülke işgaline karşı Kemal Atatürk önderliğinde halk işgalcilere direnmiş ve bağımsızlığını kazanmıştı. O gece bildiğiniz gibi ülkenin her yerinden ve her kesiminden insan sokaklara inmiş günlerce ve gecelerce nöbet tutarak eylem yapmıştı. Siyasilerin ve halkın muhteşem direnişi Türkiye ve Dünya siyasi tarihinde nadir görülen bir olaydır.? Sözlerini söyledi.

 

GENİŞ KATILIM

Kırıkkale Üniversitesinin düzenlediği 15 Temmuz Bir İhanetin Anatomisi adlı panele, Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Kırıkkale Garnizon Komutanı Selami Arslan, Kırıkkale Baro Başkanı Erol Çakır, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Bülbül, Vali ve Büyük Elçi M. Niyazi Tanılır, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman ve halkın katılımı ile gerçekleşti. Panelin sonunda soru cevap kısmından sonra bitirdi.

 



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli