Anahtar Kelimeler:

Kan Bağışı Oranı, Nüfusun Yüzde 1`i Kadar

Kan Bağışı Oranı, Nüfusun Yüzde 1`i Kadar

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, "Türkiye`de yıllık kan bağış oranı, nüfusun yüzde 1`ii kadar olduğunu gösteriyor.       

Kan bağışı oranı

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, "Türkiye`de yıllık kan bağış oranı, nüfusun yüzde 1`ii kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Sağlıklı bir insan yılda en az 2 kez kan bağışı yapmalı" dedi. Dünya Kızılay Günü nedeniyle açıklamada bulunan Sağlık Müdürü Dr. Uzun, "Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Kan, üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. 

Çok önemli

Kan bağışı hem toplumsal, hem kişisel açıdan çok önemlidir. Eğer kan verir isek, vücut yeni kan üretir ve bu vücut için yararlıdır. Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucu kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, Türkiye`de yıllık kan bağış oranının, nüfusun yüzde 1`i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor" dedi.

Uzun, bilgi verdi

Ülkemizde her yıl 2 milyon üniteye yakın kan ihtiyacının olduğunu belirten Dr. Uzun, "Bu ihtiyaç, çoğunlukla hastaların yakınlarından ve acil durumda sağlanabilmektedir. 18 ve 65 yaş arası olan sağlıklı, bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kilonun üzerinde kişiler kan bağışlayabilirler. Yılda üç kez kan bağışı yapılabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır" dedi. Dr. Uzun sağlıklı kalabilmek için kendisi de kan bağışında bulundu.



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli