Anahtar Kelimeler:

Gençler nasıl tükeniyor”

 Gençler nasıl tükeniyor”

 Zararlı maddeler için uyarı

İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş, gençlerin alkol ve tütünden uzaklaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

Önemli bir uyarı

Güngüneş bu konuda okullarda önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “İnsanın sağlıklı, başarılı ve mutlu olabilmesi için beden ve ruh sağlığının her türlü zararlı maddelerden korunması gerekir. İnsanın ruh ve beden sağlığını bozan şeylerin başında da zararlı alışkanlıklar gelir. Çalışmalarımızın içerisinde ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından olan ve bağımlılık yapıcı maddeler olan sigara, alkol, esrar, eroin, kokain vb. maddelerle mücadeleyi içermektedir. Bağımlılık yapıcı madde kullanımının yaygınlaşmasını önleme ve kullanımını en alt düzeye indirme amacıyla ilgili bütün kurum ve kuruluşların programlı, ciddi ve organize çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Sorunun çözümünde en önde gelecek etken ise koruyucu hizmetler ve tedbirler olmalıdır” dedi.

Çalışmalar yapılıyor

Güngüneş, “Anayasamızın 58. Maddesi Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. Bu sebeple de Müdürlüğümüz tarafından da bu hafta ile ilgili etkin çalışmalar her yıl yapılmaktadır. İlimiz okullarında eğitim programları düzenleyen Müdürlüğümüz, Tütün-Alkol ve Madde Bağımlılığı konularında 5336 öğrenciye ulaşmıştır. Ayrıca, ailelere büyük görevler düştüğünü bildiğimizden dolayı da 1800 ebeveyne  Madde Bağımlılığını Önlemede Ailenin Yeri adlı eğitimler yapılmıştır.”

Ergenlik dönemi

 “Bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başlamada, ergenlik dönemi özellikle risklidir. Bu dönemin getirdiği stresli ve fırtınalı kimlik kazanma süreci de gençlerimizi birçok zararlı alışkanlığın kazanılmasına açık hale getirmektedir. Bundan dolayı tüm yıl boyunca yapılan Ergenlik Eğitimlerin de de madde bağımlılığı konusuna ayrıca değinilmektedir. Yaşanan hızlı sosyal ve ekonomik değişmelere paralel olarak sağlık sorunlarının boyutları da önemli ölçüde değişmektedir. Ülkemizde, yapılan çeşitli araştırmalara göre ilköğretim öğrencileri arasında en az bir kez alkol kullananların oranı % 15,4, ortaöğretimde yaşamı boyunca en az bir kez alkol kullananların oranı % 45-%50, son bir ayda en az bir defa alkollü içki içme oranı % 16,5, (erkeklerde % 31,5 ve kızlarda % 10,6) üniversite öğrencilerinde alkol kullanım prevelansı % 43, 0- 53, 9 ve hâlen içenlerin oranı % 22,9`dur.  Arkadaş baskısı, sosyal ve psikolojik sebeplerle gençlerimizde ilk alkol alma yaşı maalesef 11`e kadar düşmüştür.”

Tütün kullanımı

“Dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişinin tütün kullanımının neden olduğu hastalıklar yüzünden öldüğü bildirilmiştir. Buna göre dünya genelinde her gün 14 bin kişi, her 8 saniyede ise 1 kişi tütüne bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor. sigara yüzünden Türkiye’de de her yıl 110 bin kişi ölüyor. Uyuşturucu ve tiner bağımlılığındaki artışlar da dikkat çekicidir. Bağımlılık yapan bu maddeler insan vücuduna başlıca akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız yutak ve yemek borusu kanseri, bilinç kaybı gibi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına, ekonomiye, aile huzuruna, milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir. Sigara ve alkol sağlımıza zararlarının yanında kullananların cebine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir” dedi.



  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false