Anahtar Kelimeler:

İstişare toplantısında konuştu

İstişare toplantısında konuştu

 “Suriye sorunu çözülsün”

IŞİD’e ilk kez sert açıklama!

Atalay: "Sadece IŞİD’le mücadele değil, Suriye konusu kökten çözülsün. Oradaki yapıya da el atılsın, şu anda anlayış o yöne doğru gidiyor.

IŞİD ve Suriye açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Sadece IŞİD`le mücadele değil, Suriye konusu kökten çözülsün. Oradaki yapıya da el atılsın, şu anda anlayış o yöne doğru gidiyor. Son görüşmelerde o yönde gelişmeler var. O zaman biz de rahatça destek veririz" dedi. Atalay, partisinin il başkanlığınca Kırıkkale Kültür Merkezi`nde düzenlenen İl İstişare Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, "Suriye sınırı, tampon bölge ve IŞİD" gibi uluslararası konuların, şu anda gündemlerinin merkezinde olduğunu söyledi. Suriye`den gelen sığınmacılara hiçbir ırk, mezhep ayrımı gütmeden kapıları açtıklarını dile getiren Atalay, şunları kaydetti:

Örgütler türemiş olur

"Eğer orada zordalarsa biz onlara sınırlarımızı açtık ve burada bütün ihtiyaçlarını karşıladık ama uluslararası camia samimiyetsiz. Onlar hep ikili, çelişkili politikalar izliyor. Sağ olsun, kendisine teşekkür ederiz, Allah razı olsun, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Birleşmiş Milletlerde (BM) çok önemli bir konuşma yaptı. Orada adeta insanlığın vicdanı oldu. Uluslararası camianın ikili tavrına değindi. Biz zamanında bu IŞİD`le, radikalleşmeyle, gelişen terörle ilgili Türkiye olarak hep uyardık. Irak`ı o hale getirmeselerdi IŞİD olmazdı. Suriye`de ilk başta samimi insanların, her kesimin kurduğu bir muhalefet vardı, Esed rejimine karşı kurduğu... Uluslararası camia onlara destek verseydi, IŞİD gibi terör örgütleri türemezdi. Onlara destek verilmedi, şimdi radikal örgütler türemiş oldu."

İslam imajına zarar veriyor

Atalay, tavırlarının belli olduğunu ve IŞİD gibi terör örgütlerine zerre kadar destek vermediklerini, vermeyeceklerini vurguladı. Terörün her türüne karşı olduklarını ifade eden Atalay, "O İslam değil, bizim yaşadığımız. Bildiğimiz İslam, açık, berrak, Hazreti Peygamber`in hayatıyla ortaya koyduğu İslam`dır. Hoşgörüye, sevgiye dayalı, açık, helalleri, haramları belirli olan bir İslam`dır. Bu kapalı yapılar İslam`a sadece zarar verir. El-Kaide, IŞİD gibi oluşumlar, dünyada İslam`la terörü ilk defa bir araya getirmiş. İslam`ın imajına zarar vermişlerdir. Müslüman imajına zarar vermişlerdir. Dolayısıyla bizim o tür kapalı yapılara tavrımız bellidir. Bunu açıkça burada ifade etmek isterim" diye konuştu.

Cesaretlendirici yollar açıldı

Atalay, bundan sonra uluslararası camianın teröre karşı işbirliğine destek vereceklerini ancak yolunu, yöntemini kendilerinin belirleyeceğinin altını çizdi. Bu konuda bir de şartları olduğunu belirten Atalay, "Sadece IŞİD`le mücadele değil, Suriye konusu kökten çözülsün. Oradaki yapıya da el atılsın, şu anda anlayış o yöne doğru gidiyor. Son görüşmelerde o yönde gelişmeler var. O zaman biz de rahatça destek veririz. Tampon bölge, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge konusunda 4 yıldır uğraşıyoruz. BM`ye başvurduk, resmen yazı yazdık. BM Güvenlik Konseyi, bu konuda teklifimizi reddetti. Şimdi 15 Ağustos`ta, bir de geçen perşembe günü BM Güvenlik Konseyi iki karar aldı. Bu konuda da cesaretlendirici yolları açmış oldu" ifadesini kullandı.

Harcama rakamı 3.5 milyar dolar

Atalay, Türkiye`nin başta ABD olmak üzere diğer ülkelerle bu konuları görüştüğünü, tampon bölge ve uçuşa yasaklı güvenli bölge konusunu bir arada mütalaa ederek, bu konudaki çalışmaları hızlandırdığını kaydetti. Şu anda Türkiye`de 1 milyon 500 bin Suriyeli sığınmacı olduğuna dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu: "Bunlar bizim kardeşimizdir. Türk, Kürt hiçbir ayrım yapmıyoruz. Türkü de Kürdü de Arabı da var. Hepsine en ileri şekilde insani yardım yapıyoruz. Şu ana kadarki yaklaşık harcamamız 3 milyar 500 milyon dolardır. Şu 3,5 yıldır harcadığımız. Dünyanın en iyi kamplarını kurduk. 22 kampımız var ve her birisi şehir gibi. Kamplarda nüfus ortalaması 20 bindir. Türkiye, bu konuda uluslararası camianın ders alacağı kadar ileri çalışmalar yürüttü, yürütüyor."

Çözüm süreci

Atalay, son günlerde çözüm süreciyle ilgili konuların yine tartışıldığını dile getirerek, hükümetin bunu çok sağlam ellerde yürüttüğünü söyledi. Bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun bu işin sorumluluğunu üstlendiğini anlatan Atalay, şunları aktardı: "Çözüm sürecine olanca desteğimizi veriyoruz. Şunu tekrar söyleyeyim, Kırıkkale`de, kendi seçim bölgemde, kendi partililerime... Şu anda bölgede yürütülen en onurlu, en önemli projedir çözüm süreci. Bütün çevremiz terörle sarılmış, her tarafta kan dökülüyor ve Türkiye kendi içerisindeki kanı durdurmuş, kökten bu sorunu çözmeye çalışıyor. Kendi ülkesindeki terörü bitirmeye çalışıyor. Bunun için çok önemli mekanizmaları yürütüyor. En önemli yasa TBMM`den geçen haziran ayında büyük çabalarımızla çıkartılmıştır. O yasa çözüm sürecinin anayasasıdır. İnşallah Türkiye bu konuyu dikkatli ve kararlılıkla yürütecek, çözüm süreciyle amaçlanan sonuca da ulaşılacaktır. Sadece ben de burada herkesi samimiyete davet ediyorum."

Kimse mazerete sığınmasın

Atalay, hükümetin, AK Parti`nin, devletin çözüm süreci konusunda samimi olduğunu, karşı tarafı, muhatapları da samimiyete ve daha fazla özveriye davet ettiğini belirtti. Kobani (Ayn el Arap) ve o bölgedeki olup bitenleri, bazı milletvekillerinin tutumlarını asla onaylamadıklarını vurgulayan Atalay, "Bunlar çözüm sürecine zarar mı verdi` diye endişeler var. Tabii bazı sorunlar getiriyorlar ama bunlar çözüm sürecini durdurmaz. Çözüm süreci farklı bir mekanizma, kendi yolunda yürüyor. Bölgede bazı gelişmeler olabilir. Çözüm süreciyle bağdaşmayan hareketleri yakından takip ediyoruz. Çözüm süreci, bütün bunların üzerinde ve dikkatli bir şekilde yürüyor, yürütülüyor. Bu konuda hiçbir mazeret yok, hiç kimse mazeretlere de sığınmasın" şeklinde konuştu.

Kıyafet değişikliği

Atalay, son zamanlarda demokratikleşme adımlarından birini daha attıklarını ve ortaöğretimde kıyafet özgürlüğü geldiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu, son bir halkaydı. AK Parti`nin temel siyaset felsefesi, siyasi duruşu, paradigmamız özgürlükçülüktür. Her konuda daha fazla özgürlük. Bütün baskıları, yasakları, tabuları, zulümleri kaldırmak için geldik ve bir bir kaldırdık. Devam ediyoruz. Halen devamı var. Yeni anayasada inşallah bunların devamı ve büyük kısmı olacak. Son yönetmelik değişikliğiyle ortaöğretimde kızlarımız isterlerse örtünebilecek. Esasen bu geç kalmış. Biliyorsunuz, geçen yıl büyük yönetmelik değişikliği yapmıştık. Kamu kurumlarında çalışanların kıyafet özgürlüğünü o yönetmelikle getirmiştik. Şimdi de bu ortaöğretim için geldi."

 

12 yılda tartışma olmadı

Atalay, 15-20 yıldır, 12 Eylül`den başlayarak 2002`deki AK Parti iktidarına kadar üniversitelerde kızlarla ilgili kıyafet yasağı tartışmasının sürdüğünü anımsatarak, üniversite kapılarına özel polisler konulduğunu hatırlattı. `Sırf başörtülü öğrenciler gelirse üniversite kapısının önünden geri çevrilsin` diye, nice zulümler yaşandığını aktaran Atalay, sözlerini şöyle tamamladı: "Nice genç kardeşlerimiz okullarını bıraktı. Tıp eğitimini, o zor eğitimi son sınıfta bırakanlar oldu. Kimileri başını açarak ama içinde onu büyük bir acı olarak, yaşayarak okulunu bitirdi. Türkiye, bu travmaları yaşadı. Bu tartışmaları iktidar olduğumuzdan bitirdik. Bu 12 yılda üniversitelerde hiçbir tartışma duydunuz mu?

Geniş katılım oldu

Gündemden çıktı bu. Artık bu konu gündemde yok. Herkes artık birbirinin kıyafetiyle ilgilenmiyor. Kimin hangi kıyafeti giydiğinin farkında bile değil. O zaman üniversiteler eğitimi unuttu, kıyafetle uğraşıyordu. Bu, insan onurudur. Temel insan hakkıdır. Kişilerin kıyafetine müdahale edemezsiniz. Üniformalı yerler dışında kıyafete müdahale edilmez. Dolayısıyla bu adımlar atılmış oldu. Hükümetimize teşekkür ederiz. AK Parti, özgürlükçü politikalarına devam ediyor." Toplantıya AK Parti Kırıkkale Milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Başkanı Mürsel Akçay ve çok sayıda partili katıldı.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false