Anahtar Kelimeler:

İnsan hakları için toplandılar

İnsan hakları için toplandılar

 Hepimizi yakından ilgilendiriyor     

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Kültür Merkezinde program düzenlendi. Programda konuşma yapan Vali Ali Kolat, “İnsan hakları insan olarak hepimizi yakından ilgilendiren konulardır” dedi.

Sergi açılışı yapıldı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Kültür merkezinde program düzenlendi. Düzenlendi programda ilk olarak İnsan Hakları Günü Konulu Sergi açılışı yapıldı. Sergi açılışının ardından insan hakları komisyonu üyeleri tarafından katılımcılara bilgi verildi. Düzenlenen programın açılış konuşmasını ise Vali Ali Kolat yaptı. Kolat, “İnsan Hakları konusunu bir güne sığdırmak yetmez tabi ki. Görüldüğü gibi İnsan hakları konusunu gündeme taşımak anlamında bu tür günler düzenleniyor. Bu anlamda da bizde bugün İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz. İnsanoğlu yaratılması ile birlikte bir takım haklarla birlikte doğar.

Kul hakkı önemli

Bu hakların en güzel örnekleri, Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesinde tek tek açıklanmıştır. Yani insanca yaşamanın, onurlu yaşamanın yolu da bu hakların tanınmasıyla ilgilidir. Bu hakları ne kadar gözetip, takip ederseniz bu hakların koruyucusu olursunuz. Bu hakları ne kadar korursanız, iyi bir ülke, gelişmiş bir ülke olduğunuzu da göstermiş olursunuz. Bizler; örnek bir millet olarak, kişi hak ve özgürlüklerine ciddi manada sahip çıkmışız. Dinimiz de Kul hakkını öne çıkarmışız. Kul hakkını, siz ilgili şahısla helalleşmedikçe Allah dışında kolay kolay kimse affetmez. Sorumluluğunu her zaman taşırsınız” diye konuştu.

Üzücü olaylar yaşanıyor

Bizler bu anlayışla insan haklarına her zaman saygı gösterildiğini belirten Kolat, “Kadın haklarına, çocuk haklarına, hasta haklarına ve aklınıza ne tür bir hak geliyorsa hepsine saygı göstermişizdir. Ama ne zaman kültürümüzde, inancımızda, anlayışımızda yozlaşmalar oldu, işte bunlardan sonra insan hakları ihlalleri ortaya çıkmaya başladı. Onun için biz, kendi kültürümüze, kendi inancımıza, kendi örf, adet ve geleneklerimize dönük, anlayışımızı geliştirebilirsek insan hakları ile ilgili bir sorunumuz olmaz. Dünyada savaş ortamları, baskılar, tehditler, ölümler gibi olayları yaşıyoruz.

İhlal edilmemeli

Özellikle İslam coğrafyasında bunu daha çok yaşıyoruz. Yani insan haklarının biraz da ekonomiyle ilgili varmış gibi değerlendiriliyor. Ama her şeyden önce; mantalite dediğimiz anlayış önemli. Biz bu anlayışı çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza verebildiğimiz takdirde herkes bu saygıyı gösterir. Dolayısıyla arkadaşlarımız bugün, insan hakları ile ilgili teknik bilgileri verecekler. Ben bu manada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnsan haklarının ihlal edilmediği bir toplum diliyorum” dedi.

1948 yılında kabul edildi

Kolat’ın konuşmasının ardından ise Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Arıkan, “Yüzyıllar boyunca süren mücadelenin ürünü olarak insanların doğuştan eşit ve devredilmez haklarının bulunduğunu ifade eden ilk Uluslararası insan hakları belgesi olarak insan hakları evrensel beyannamesi 10 Aralık 1948 yılında kabul edilmiştir.  Bugün 10 Aralık tüm Dünya üzerinde insan hakları bilincinin geliştirilmesi ve kişilerin insan hakları noktasında bilgilendirilmesi, faaliyetlerin düzenlenmesi şeklinde ortaya konmuştur” diye konuştu.

Temel hak ve hürriyet

İnsan Hakları Günü’nde bir arada olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Cengiz Arıkan, İnsan haklarının iç hukuk bakımından koruyucusu ve teminatı olan anayasalar, şuan sürmekte olan yeni bir anayasa, yapım sürecinde anayasa, uzlaşma komisyonunun üzerinde uzlaştığı 60 madde içerisinde temel hak ve hürriyetlere ilişkin olanları değerlendirdi.” şeklinde konuştu  Atatürkçü Düşünce Derneği Üyesi İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Diş hekimi Dr. Engin Cebecioğlu ise “Terörle Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde 31.01.1996 yılında İnsan Hakları ve Yurtdışı İlişkiler Şube Müdürlüğü kurulmuştur” ifade etti.

Plaket verildi

Konferanstan sonra, Vali  Ali Kolat, İl İnsan Hakları Kurulu çalışmalarına verdiği destek ve katkılardan dolayı; İl Emniyet Müdürü Hasan Onar’a, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Şanlı’ya ve Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Arıkan’a plaket takdim etti.



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli