Anahtar Kelimeler:

Herkese önemli bir uyarı!

Herkese önemli bir uyarı!

 23 Ocak`tan itibaren 20

yılın en sert kışı başlıyor

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, 23 Ocak`tan itibaren son 20 yılın en çetin kışının başlayacağı konusunda vatandaşları uyardı.

Yağışlar artacak

Tüm Türkiye geçtiğimiz hafta adeta buz kesti. Pazartesinden itibaren Sibirya üzerinden gelen soğuk hava kütlesi birçok ilde hayatı durma noktasına getirdi. İzmir ve Hatay gibi karla isimleri çok sık yan yana telaffuz edilmeyen iller dahi kışın başında hem karı tattı hem de soğuğu iliklerine kadar hissetti. Başta İstanbul olmak üzere 50`ye yakın ilde ise okullar tatil edildi. İstanbul eski 10`ları görürken Doğu illeri ise eksi 35`lere kadar düşen hava sıcakları ile dondu. Türkiye bu kışın geniş kapsamlı ilk karla imtihanını bu şekilde atlatırken akıllara ise aylar öncesinden Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse`nin sözleri geldi. Geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul için asıl kışın 20 Ocak sonrasında geleceğini öngören Köse hala bu iddiasını sürdürüyor. Köse`ye göre son 20 yılın en çetin kışı bu yıl yaşanacak. 23 Ocak`tan sonra Türkiye`ye yeni soğuk hava ve kar yağışı geleceğini de söyleyen Köse, ay sonu itibariyle esas kar yağışlarının görülmeye başlanacağını söyledi.

Mart sonuna kadar sürer

Şu ana kadar elde edilen verilerin ışığında Kasım ayında dile getirdiği "Asıl kışın 20 Ocak sonrası başlayacağı" yönündeki öngörüsünün geçerliliğini koruduğunu da söyleyen Köse, Türkiye için asıl kışın daha yeni başladığını ve Mart ayının sonuna kadar süreceğini belirtti. Son günlerde görülen ılık havanın kimseyi aldatmaması gerektiğini de vurgulayan Köse, Ocak`ın 23`ünden sonra başta İstanbul olmak üzere yurdun tamamını etkileyecek olan soğuk bir havanın kapıda olduğunu ve kar yağışlarının yeniden başlayacağını aktardı.

Zemheriyi yaşıyoruz

Kışın ilk yarısının 30 Ocak itibari ile biteceğini ve esas kar yağışlarının Şubat başı ile görülmeye başlanacağını buna ise sezon başı ``Hamsin`` denildiğini aktaran Köse, "Şu an biz eski atalarımızın tabirine göre zemheriyi yaşıyoruz. Yani kışın ilk yarısını, ilk kırk günlük süreci yaşıyoruz. Ondan sonrasında elli gün sürecek kışın esas yarısını göreceğiz." dedi. Yurt genelinde beklenen soğuk hava ve yağışların belli periyotlar halinde mart sonuna kadar yayılacağını dile getiren Köse, diğer yıllara göre bir kıyaslama yapılması halinde ise bu yılın son 20 yılın en çetin kışının yaşanacağına dikkat çekti.



  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli