Anahtar Kelimeler:

Bayramda Yediklerinize Dikkat Edin

Bayramda Yediklerinize Dikkat Edin

Sağlığınızı Riske Atmayın.

 

Ramazan’dan sonra “oruç bitti, şimdi yeme zamanı” diyerek düzensiz yemek yiyerek beslenme düzeninizi hepten bozmamaya dikkat edin.
Ramazan boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini anlatan uzmanlar, "Bayram sonrası aşırı yemek, bazı problemleri kaçınılmaz hale getirir. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide rahatsızlıklarıdır. Ayrıca gelenek üzere bayramda tatlılar da çok yenmektedir. Birdenbire aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları yemek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır." dedi.
 
Her İkram Edileni Yemeye Çalışmayın
 
Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeye yönelik olarak şu tavsiyelerde bulundu: "Hafif bir kahvaltıyla güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Bayram boyunca tatlı ve çikolataya dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı yemek çok isteniyorsa, hamurlu ve şerbetli yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve sonra da içilen su miktarı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5-2 litre içilmeli, ayrıca öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan süresince oruç tutma sebebiyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi için de mevsiminde bol sebze ve meyve yemek önemlidir. Yetişkinlerin, imkanlar dahilinde günde beş porsiyon sebze ve meyve yemesi önerilmektedir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalarıyla kronik hastalığı bulunanların, diyetlerine bayram süresince de özen göstermesi gerekir. Düzenli hareket de yaşamın bir parçası haline getirilmelidir."


  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false