Anahtar Kelimeler:

Elmadağ Yolunu Başbakan Açtı

Elmadağ Yolunu Başbakan Açtı

Elmadağ`da Konuşan Başbakan Erdoğan: Acılar Geçmişte Kaldı.

 

Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Ankara`ya bağlayan, doğuyu batıya ve batıyı doğu, kuzey ve güneye birleştiren, uluslararası öneme sahip 78 kilometrelik Ankara-Kırıkkale bölünmüş yolunun açılışı dün yapıldı.
Ankara-Kırıkkale Bölünmüş Devlet Yolu Elmadağ-Kılıçlar-Irmak varyantları açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca vatandaşın her yıl bu yolu memleketine gitmek için kullandığını söyledi. Geçmişte bu yolun çilelerle geçildiğini, bu yolda nasıl ocakların söndüğünü, insanların sakat kaldığını Ankaralı ve Kırıkkalelilerin çok iyi bildiğini kaydeden Erdoğan, "Artık bu acı hatıraları, meşakkatleri, çileleri bugün tarihin tozlu raflarına havale ediyoruz." dedi.
Bu yolun geçmişteki durumunun Ankara`ya yakışmadığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Avrupa`yı Asya`ya bağlayan bu yol, bizim büyüklüğümüze, imajımıza denk düşüyor muydu? Elbette hayır. Ama yıllarca Ankara`dan başını dışarıya uzatamayan siyasetçiler bu yolu görmediler. Bu yoldaki feryatlara, ağıtlara, kulaklarını tıkadılar. Göreve geldiğimizde yüzde 20`si yapılabilmişti. Yoğun bir çalışmayla bitirdik ve hizmete alıyoruz. Toplamda 223 milyon TL harcandı. Ama bu yolun sağladığı emniyet, konfor, özellikle de vakit ve yakıttan yılda 113 milyon liralık tasarruf sağlanacak. Hepsinden önemlisi babalarını bekleyen yavrular veya evladını bekleyen anneler, acı haberler almayacak. Yoldan kaynaklanan kazalar minimize olacak. Elmadağ, Türkiye`nin hafızasında bu ölüm virajlarıyla değil, tarihi güzellikleriyle anılacak."
Kışın Günde 20 Bin, Yazın 50 Bin Araç Geçiyor
Türkiye genelinde, 7 yılda 11 bin 337 kilometre yol inşa ettiklerini bildiren Erdoğan, göreve geldiklerinde, toplam bölünmüş (duble) yol uzunluğunun 79 senede 6.101 kilometre olduğunu hatırlattı. Şu anda Türkiye`nin bir ucundan öbür ucuna konforlu, emniyetli şekilde seyahat edilebildiğini dile getiren Başbakan, "Yol medeniyettir. Yolunuz yoksa `Ben medeniyim` diyemezsiniz." şeklinde konuştu. Erdoğan, İstanbul`u, Marmara`yı, Akdeniz`e, Ege`ye bağlayan Birecik-Adapazarı arasındaki ölüm virajlarını da ortadan kaldırdıklarını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Elmadağ rampalarının yıllarca `ölüm rampaları` olarak anıldığını ifade etti. Vatandaşların `hele bir şu Elmadağ rampalarını 2-3 saatte aşarsak ondan sonra evelallah yolumuz açılır` diye hep bu yoldan geçerken sıkıntı çektiğini anlatan Yıldırım, son 5 yılın kaza istatistiklerine bakıldığında yolda meydana gelen 891 kazada 50 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 804 kişinin ise yaralandığını aktardı. Yıldırım, "Bundan böyle artık Elmadağ rampaları bir ıstırap yolu değil, ulaşımımızın, insanımızın seyahati için bir zevke dönüşmüştür." diye konuştu.
Şu anda günde 20 bin aracın geçtiği yolda yazın 50 bin araca ulaşıldığını bildirdi. Ankara`dan Delice istikametine yeni bir otoyol projelendirmesine de başladıklarını duyuran Yıldırım, önümüzdeki yıllarda yap-işlet-devret modeliyle yapacaklarını kaydetti. Ulaştırma Bakanı, AK Parti`nin iktidara geldiğinde sadece 6 ilin bölünmüş yol ile birbirine bağlandığını, bugün bu sayının 63`e yükseldiğini ifade etti. Törene, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Bülent Gedikli ve Haluk İpek ile Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katıldı.
43 Şehri Başkent`e Bağlıyor
Ankara çevre yolundan başlayıp Kırıkkale çevre yolunda sona eren, 78 kilometre uzunluğa sahip Ankara-Kırıkkale Devlet Yolu, 43 ili Başkent`e bağlıyor. İnşasının 71 kilometresi projeli olarak tamamlanan Elmadağ rampaları için toplam 223 milyon lira harcandı.
Bu yol üzerinde bulunan ve halk arasında `ölüm rampaları` olarak adlandırılan Elmadağ rampalarının inşaatına Başbakan Erdoğan`ın talimatıyla 2008 yılı Ocak ayında başlanmıştı. Yolun bir kısmı ve bu güzergah üzerinde bulunan 300 metre uzunluğunda, 48 metre yüksekliğindeki Elmadağ Viyadüğü 2x3 şerit olarak Kurban Bayramı öncesi hizmete açılmıştı. Diğer eksikliklerin de tamamlanmasının ardından 11 kilometrelik 2x3 şeritli yol ile viyadükten oluşan Elmadağ rampalarının hizmete girmesiyle yol kapasitesi yüzde 60 artacak, böylece sürücüler buradaki mesafeyi eskisine oranla yarı yarıya daha kısa sürede kat edebilecek. Başbakan Erdoğan`ın talimatıyla kamu arazisinden geçen yolları 3-4 şeride çıkardıklarını bildiren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ilk uygulamayı da Elmadağ rampalarında gerçekleştirerek yolun 11 kilometrelik bölümünü üç gidiş, üç geliş olarak inşa ettiklerini kaydetti. Yıldırım, "Böylece yolun kapasitesini yüzde 60 artırmış olduk. Yol için harcanan para, 4-5 yıl içerisinde geriye dönüyor." diye konuştu.


  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli