Anahtar Kelimeler:

Çiftevi Köyü, Yukarışıh Oldu

Çiftevi Köyü, Yukarışıh Oldu

Kırıkkale İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi, Temmuz ayının ilk toplantısını yaptı.

         Meclis Başkanı Mehmet Saygılı`nın başkanlığında toplanan üyeler, gündemde yer alan Çelebi ilçesi Çiftevi Köyü isminin Yukarışıh olarak değiştirilmesi talebi değerlendirilerek karara bağlandı ve Çiftevi Köyü`nün ismi Yukarışıh olarak onaylandı. 

Köyün isminin değiştirilmesi talebinin yaşanan karışıklıklardan kaynaklandığını belirten Çelebi Kaymakamı Yunus Koç, köyün isminin aslında Yukarışıh iken Çiftevi olarak değiştirilmesinden sonra özellikle resmi yazışmalarda ve güncel yaşamda sık sık karışıklıklar yaşandığı için Köy Muhtarlığı`nın talebi doğrultusunda konunun İl genel Meclisine intikal ettirildiğini söyledi. 

Köy muhtarı Abdulkadir Uludağ ise köylerinin yıllardır Yukarışıh olan isminin Çiftevi olarak değiştirilmesinden sonra sık sık karışıklık yaşandığını söyledi. Hatta geçtiğimiz yıllarda köyde meydana gelen bir yangının haber verilmesine rağmen itfaiyenin kendi köylerine arazisi sınır olan ve Kırşehir ilinin Kaman ilçesine bağlı Çiftevi köyüne gitmesinden dolayı yangının büyük hasara yol açtığını daha buna benzer karışıklıklar yaşandığını kaydetti. 

Çiftevi köyü; Cumhuriyet tarihi önceki ismi "Şıh" idi. Daha sonra köy ikiye bölündü. Yukarı Şıh ve Aşağı Şıh köyü oldu. Cumhuriyet döneminde kayıtlar yapılırken iki köyün ismi karışmasın diye köyün ismi "Çiftevi" olarak değiştirildi. Köy halkı 93 harbinde Erzurum Horasandan göçen kadınlar ve çocuklardan ve yaşlı erkeklerden oluşmuş. Erkeklerden hiçbiri 93 harbinden sağ kurtulmamış, şehit olmuştur. Erzurum Horasana da iki koldan gelindiği rivayet edilmektedir. Bir kol İran Horasandan, diğer kol da Kafkasya’dan gelmişler. Bu rivayetin doğruluğu tartışılabilir ama detaylı bir soy araştırması ile doğruların bulunması gerekmektedir.

Kırıkkale iline 61 km, Çelebi ilçesine 4 km uzaklıktadır.

Köyde, İlköğretim Okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli