Anahtar Kelimeler:

SAĞLIK BAKANLIĞI OLUR VERDİ

SAĞLIK BAKANLIĞI OLUR VERDİ

02-Ağustos 2010 tarihinde nasıl olur?” başlığı ile yayınladığımız haber sonrasında gelişmeler haberimi doğrular yönde gelişti.

KIRIKKALE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’NİN KANUN VE YÖNETMELİKLERE GÖRE YAKININDA BULUNAN AKARYAKIT İSTASYONUNA RAĞMEN BELEDİYE TARAFINDAN YAPIMINA İZİN VERİLMESİ VE SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN DA YAPILAN YANLIŞA RAĞMEN OLUR VERMESİNİN ARDINDAN MAHKEME HASTANEYE TAHLİYE KARARI VERDİ….

Kırıkkalemizin Millet Caddesi üzerinde bulunan AŞKIN PETROL ile AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’nin yasa ve yönetmeliklere aykırı olmak üzere birbirilerine yakın mesafede bulunması kamunun can, mal ve çevre güvenliğini tehdit etmekte olduğunu duyurmustuk.

İlginç Bir Durum

Hastanenin bulunduğu yer nedeniyle tehlike içinde olduğu bildirilerek Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucunda kapatılması veya kaldırılmasına karar verildi. 10 gün içinde taşınması gerekiyor. Yakındaki LPG istasyonunun durumu bilindiği halde hastanenin buraya yapılması tartışma konusu olmuştu. Şimdi de taşınması tartışma konusu oldu. Yapılan onca masraf boşa gitmiş olacak.

Müdür Açıklama Yaptı

Sağlık İl Müdürü Bediha Türkyılmaz, konuyla ilgili olarak açıklamada bulundu ve kararın tamamen Sağlık Bakanlığı tarafından alındığını söyleyerek, “Karar tamamen bakanlığın. Müfettişler geldi inceleme yaptı ve bu kararı aldı. Bize henüz uygulama için yazı gelmedi. Gelmesini bekliyoruz.Yazı ile birlikte gereğini yapacağız” dedi. Yaşanan durum kamuoyunun tepkisini çekiyor. Devletin parasının bu şekilde çarçur edildiği düşünülüyor. Bunun vebalini kimin üstleneceği ise merak ediliyor. Hastane yeni bir yere taşınacak.

         Belirtilen yerde 2002 yılından beri akaryakıt ve LPG istasyonu işletilmekte iken; yasalara aykırı bir mesafede Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin yapım ve çalışmasına izin verilmiş olmasının sorumluluğunun kime ait olduğu Kırıkkale halkınca merak edilmekte..

         İlgili kanunda, otogaz istasyonları ve bu istasyonlara ait her türlü birimin; metro hatları, okul, cami hastane, çocuk parkı ve kamu kullanımının yoğun olan yerlere mesafelerinin teknik düzenlemelere uygun olması gerektiği açıkça belirtilmiştir (5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun).

         Ayrıca Akaryakıt İkmal İstasyonlarının Kuruluş, Denetim, Emniyet ve Ruhsatlandırılma İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin “Emniyet Mesafaleri” başlıklı 6. Maddesinde akaryakıt istasyonlarının bu türden kamu kullanımının yoğun olduğu yerlere 100 metre uzaklıktaki parsellere yapılabileceği belirtilmiştir.

         Ancak AŞKIN PETROL’ün 2002 yılından beri faaliyet göstermiş olduğu mahalle, kanun ve yönetmeliklere aykırı bir mesafeye bilahare Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapılması ve Sağlık Bakanlığı’nca olur verilmesi merak konusu oldu.

         Söz konusu petrol istasyonu yetkililerinin Kırıkkale 3. Noterliğinden 31 Aralık 2008 tarihli ihtarnamesinde; Belediye İmar Kanunu’na ve 5015 Sayılı Akaryakıt Kanunu’na muhalefet eden Kırıkkale Belediyesi İmar Müdürlüğü’nce hastane yapımına müsaade edilmesinin hatalı olduğunu bildirdikleri öğrenildi.

         Bununla birlikte söz konusu petrol yetkililerinin 13.07.2010 tarihinde Kırıkkale Valiliği ve Belediye Başkanlığı’na verdikleri dilekçe ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi`nin petrol istasyonuna yakınlığı dolayısıyla işletilmesinin sakıncaları ve gereğinin yapılmasını talep ettikleri öğrenilmiştir.

         Belediyelerin kanun, yönetmelik ve tebliğlerde belirtilen hususlara aykırı yapılanmalara izin vermemekle yükümlü oldukları göz önünde bulundurularak; Kırıkkale halkınca bu durumun sorumluluğunun kimlere ait olduğunun açıklanması beklenilmekte...

Nitekim Tekkeköy İlçesi’nde, yapımında sona yaklaşılan sağlık kompleksinin yakınındaki LPG deposundan dolayı Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatının iptal edildiği kamuoyunca malumdur. Yine Acıbadem Hastanesi ile benzin istasyonu yakınlığından dolayı benzer bir durumun yaşandığı 1 Ağustos 2010 tarihli ulusal basında yer almıştır. Sağlık Bakanlığımızın çok doğru olarak akaryakıt istasyonlarına yakın mesafelere hastane açılmasına izin vermemesine rağmen Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne neden olur verdiği de merak konusudur.

Kanunlar farklı kişiler için farklı şekilde yorumlanıp uygulamada değişiklik olamayacağına göre bu farklılığın nedenlerini; Sağlık Bakanlığının neden akaryakıt istasyonuna bu yakınlıktaki Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne olur verdiği konusunda nasıl bir açıklama yapacağı henüz bilinmemekte.. Ayrıca akaryakıt istasyonu yetkililerinin resmi yollardan yaptığı ihtar ve başvurularının neden sonuçsuz kaldığı, 24337 Sayılı Mecburi Standart Tebliği’ne rağmen Kırıkkale Belediye Başkanılığı’nın ve Belediye İmar Müdürlüğü’nün söz konusu hastanenin yapılışına nasıl ve neden izin verdiği de Kırıkkale kamuoyunca cevabı beklenen sorular arasında.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false