Anahtar Kelimeler: tasarım merkezi kurulacak

Ar-Ge tasarım merkezi kurulacak

Ar-Ge tasarım merkezi kurulacak

Ar-Ge tasarım merkezi kurulacak

Önemli bir çalışma

Kırıkkale´de AR-GE ve Tasarım Merkezi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk´ün de katıldığı toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, Kırıkkale´ye en kısa sürede bir AR-GE ve Tasarım Merkezinin kurulacağını söyledi.

3-4 FİRMA TESPİT ETTİK

Türkiye´nin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesi ve ekonomik olarak tam bağımsız bir ülke olabilmesinin önünü açacak olan AR-GE çalışmaları Kırıkkale´de hız kazanıyor. Ülke genelinde yapılan çalışmalar kapsamında Kırıkkale´ye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, AR-GE ve Tasarım Merkezlerine sağlanan destekler ve başvuru süreci konularında bilgiler verdi. Kırıkkale Üniversitende yapılan programın açılış konuşmasını yapan Kırıkkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin Kırıkkale´deki AR-GE ve Tasarım Merkezi çalışmalarını anlattı. Şahin, ?Biz de kamu-üniversite- sanayi işbirliği kapsamında Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Çalın ile firma ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. İlimizde şu anda AR-GE ve Tasarım Merkezi bulunmuyor ancak bu kapasitede olan 3-4 firma tespit ettik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa sürede ilimize de bir AR-GE ve Tasarım Merkezi kurulacaktır? ifadesini kullandı.

VERİLEN ÖNEM ÜST SEVİYEDE

Açılış konuşmasının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk tarafından AR-GE ve Tasarım Merkezlerine sağlanan destekler ve başvuru süreci konulu bir sunum yapıldı. AR-GE çalışmalarının ülkelerin gelişmesi için en gerekli faktörlerden biri olduğunu belirten Öztürk, ?Mesela Kore´de birkaç tane çok büyük marka var. Bu markaların mali gücü dünya üzerindeki 180 ülkenin %80´ini 90´ını satın alabilecek seviyededir. Bu seviyeye gelmelerinin en önemli sebebi araştırma ve geliştirme faaliyetlerine gösterdikleri ilgi ve alakadır. Bizim de amacımız dışarıya karşı yapabileceğimiz şeylere para ödememek ve bizim de dışarıya satabileceğimiz markalar oluşturmaktır? sözlerine yer verdi.

MERKEZ OLMANIN KRİTERLERİ

ARGE ve Tasarım Merkezi olmanın temel şartları hakkında bilgi veren Öztürk, ?AR-GE Merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 15 tam zaman eşdeğer AR-GE personeli olmalıdır. Otomotiv sanayi, otomotiv yan sanayi, makine imalatı gibi sektörlerde ise en az 30 tam zaman eşdeğer AR-GE personeline sahip olunmalıdır. Yine bu merkezlerde AR-GE veya tasarım projelerinin bulunması gerekmektedir. Turnike, kart okuyucu, retina taraması gibi AR-GE ve destek personelinin AR-GE Merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalar olmalıdır. AR-GE ve tasarım faaliyetleri yurt içinde gerçekleştirilmeli ve son olarak AR-GE Merkezleri ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer almalıdır. Bize başvurunuzu yaptıktan sonra 5 iş günü içinde AR-GE ve Tasarım Merkezi olabilmek için temel şartları taşıyıp taşımadığınızı size bildiriyoruz. Temel şartları taşıyorsanız görevlendirmiş olduğumuz konusunda uzman iki akademisyen bazı kriterleri esas alarak sizin bu işe fiziksel ve ruhsal olarak uygun olup olmadığınıza karar veriyor. Uzman akademisyenler tarafından hazırlanan rapor bize ulaştırılıyor. Son olarak değerlendirme komisyonumuzda çalışmalarınızla ilgili bize bir sunum yapıyorsunuz. Biz de kararımızı size söylüyoruz? şeklinde konuştu.

BİR ÇOK AVANTAJI VAR

AR-GE ve Tasarım Merkezi olmanın avantajlarına değinen Fatih Kemal Öztürk, ?Yapmış olduğunuz bütün AR-GE ve tasarım harcamalarının tamamını yıl sonunda kurumlar vergisinden indiriyorsunuz. Bu merkezlerde çalışan personelin SGK işveren prim hissesinin yarısını devlet karşılıyor. Bunların yanı sıra gelir vergisi stopajı desteği , damga vergisi istisnası, gümrük vergisi istisnası var? dedi. Fatih Kemal Öztürk´ün konuşmasından sonra Yeminli Mali Müşavir Necmi Ulus tarafından AR-GE ve Tasarım Merkezi olmanın mali avantajları örnekleriyle birlikte anlatıldı. Programın son kısmında Öztürk ve Ulus dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli