Aşılı üzüm fidanları dağıtıldı

Aşılı üzüm fidanları dağıtıldı

Aşılı üzüm fidanları dağıtıldı

Vali fidan dağıttı

Kırıkkale Valisi Dr.M.İlker Haktankaçmaz, Delice  ilçesinde il genelinde  dağıtılan aşılı üzüm fidanı dağıtımı törenine ve fidan üretim tesisinin  açılışına katıldı.

DELİCE´DE TÖREN YAPILDI

Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşımızın ardından törenin açılış konuşmasını yapan Delice Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Adem Önger, üyelerine verilen desteklerden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem de Delice için bağcılığın önemine değinerek, bağcılığı ilçede geliştirmek için ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi. İlimiz ekolojisine uygun türde aşılı asma fidanlarının 14 bin adetinin Delice ilçesinde kalan 6 bin adetinin de diğer ilçelerimizde değerlendirileceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz ise, bu kapsamda açılacak fidan üretim tesisinin sertifikalı fide, fidan ve tohum üretiminin gelişmesine öncülük edeceğini ifade etti.

KATKI SAĞLAYACAK

Delice Kaymakamı Nevzat Karkacı da yaptığı konuşmada, açılışı yapılacak olan Asma Fidanı Üretim Tesisi´nin Delice´de üzümcülüğün tekrar canlanmasına büyük katkı vereceğini belirterek, üzüm ve pekmez üretimine vermiş oluğu katkılardan ötürü Sayın Valimize teşekkür etti. Tarım ve hayvancılığın bir ülke için stratejik önemi haiz sektörler olduğunun altını çizen Vali Haktankaçmaz ise ?Hafta sonu buna benzer bir programa, damızlık koç dağıtım programına katıldık. Bu iki programın esasında birbiriyle ortak şu yönü var. Her ikisinde de üreticimiz, çiftçimiz her şeyi devletten beklemek yerine, ben nasıl bir katkı sunabilirim, ben nasıl bir destek olabilirim deyip devletin verdiği desteğin yanı sıra üreticimizde buna katkı sunmuş. Tabi esasında verilen paralar çok büyük paralar değil ama bunların ortaya çıkartacağı katma değer çok büyük. Biz dolayısıyla bunu önemsiyoruz,  burada üzümcülüğü geliştirdiğimiz zaman bunun iş vereceği sektör, insan sayısı çok ciddi miktarda bize katkı sağlayacak? dedi.

?HEP BİRLİKTE ALIRIZ?

İl özel idaresinin kıt kaynaklarıyla, il genel meclis kararlarıyla belli bazı çalışmaların yapıldığını, önümüzdeki dönemde de özel idareye düşen çalışmalar olursa bunların da fazlasıyla yerine getirileceğini belirten Vali Haktankaçmaz,  ?Sizde bu heyecan oldukça, sizin bu heyecanınız bizi bir şeyler yapmaya mecbur edecek. Bizde sizden aldığımız o gayretle buradaki arkadaşlarımızla beraber,  milletvekillerimizle beraber Bakanlığa gidip, çeşitli yerlere gidip bizler de oraları zorlayacağız. Eğer bu heyecan, bu istek olursa inanın çok güzel sonuçları hep birlikte alırız? şeklinde konuştu.

TOKAT´TA AŞILANDILAR

Bugün dağıtılacak fidanların Tokat ilinde aşılanıp getirildiğini ifade eden Vali Haktankaçmaz, seneye buna gerek kalmayacağını, asma fidanlarının bundan sonra bugün açılışı yapılacak olan Delice Asma Fidanı Üretim Tesisi´nde aşılanacağını ve daha ileri ki hedefte de farklı illerden gönderilen fidanların burada  aşılanacağını belirtti. Kırıkkale´ye mahsus, ilçelerimize mahsus özel ürünler, marka sahibi olmuş, bütün Türkiye´de tanınan ürünler ortaya çıkartmamız gerektiğini ifade eden Vali  Haktankaçmaz, ?Üzüm üretimimizi arttırmamız lazım. Sökülen üzüm bağlarının yerine çok daha güçlü, çok daha kuvvetli üzüm bağları yetiştirmemiz lazım. Bugün bizim burada atacağımız adımlar meyvelerini belki 3-5 yıl sonra verecek ama uzun vadeli, sağlam yatırım yapalım? dedi.

?GAYRETLİ OLMAK LAZIM?

Asıl amacın, bu işin asıl sahipleri olan Birliklerin ön planda olması olduğunu söyleyen Vali Haktankaçmaz, ? Birlikleri canlandırmamız lazım. Çünkü bize örgütlü, organize hareket eden üretici lazım. Yetiştirdiğimiz bu ürünlerin pazarlanması da gerekecek. Teker teker pazarlık gücüyle, toplu olarak hareket halinde pazarlık gücü birbirinden çok farklı. Dolayısıyla bu noktada iki  çağrımı, başta Delice´de ki üreticilerimiz olmak üzere bütün Kırıkkale´deki  üreticilerimize yapmak istiyorum. Birincisi, örgütlü olmak için Birliklerin çatısı altında bir araya gelmemiz lazım, ikincisi de üzüm yetiştiriciliği için  üzerimize düşen gayreti fazlasıyla göstermemiz lazım? dedi.

KİMLER KATILDI?

Konuşmaların ardından üreticilere üzüm asma fidanı dağıtımı yapan Vali Haktankaçmaz, daha sonra ?Asma Fidanı Üretim Tesisi?nin açılışını yaptı. Törene, Delice Kaymakamı Nevzat Karkacı, Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem,  İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Delice Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Adem Önger ve üreticiler katıldı. Delice Kaymakamlığını da ziyaret eden Vali Haktankaçmaz, ziyaretinin ardından Delice-Kırıkkale karayolunda uygulama yapan Jandarma trafik ekibini de denetleyerek, işlerinde kolaylıklar diledi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false