Anahtar Kelimeler: Avukatlara yeşil pasaport

Avukatlara yeşil pasaport

Avukatlara yeşil pasaport

Avukatlara yeşil pasaport

Önemli bir gelişme

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, halen avukatlık mesleğini icra edenlere yeşil pasaport verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

ŞART ALTINA ALINMIŞTIR

Konu hakkında bir açıklama yapan Öztürk; ?Avukatlık mesleği; 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu´nun 1 inci maddesinde de belirtildiği üzere bir kamu hizmetidir. Diğer yandan; ülkemizce imzalanmış olan uluslararası kurallara göre, avukatlara uluslararası serbest dolaşım hakkının sağlanması bir zaruret halini almıştır. Nitekim; 27 Ağustos ? 7 Eylül 1990 tarihleri arasında Havana´da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı Üzerine Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilen ve Türkiye´nin de taraf olduğu ?Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler?in, ?Avukatlık Faaliyetinin Güvencesi´ başlıklı 16 ncı  maddesi; sözleşmeyi imza  eden devletlere avukatların; hiçbir  baskı, engelleme, taciz  veya kuralsız bir müdahaleyle karşılaşmadan, her türlü mesleki faaliyeti yerini yerine getirmelerini, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında serbestçe seyahat etme ve müvekkilleriyle görüşebilmeleri şart altına alınmıştır.? dedi.

PASAPORT KANUNU HAZIRLANDI

Avukatlık mesleğini icra edenlerin gecikmiş hak´larının teslim edilmesi gerektiğini belirten MHP´li Öztürk; ?Pasaport Kanunu´na göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,  eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; hususi damgalı pasaport verilmesi uygun görülmüştür. Bugün küreselleşen dünyamızda uluslararası davaları olan çok sayıda avukatımız bulunmaktadır ve davalarını takip etmek için halen uzun vize işlemleriyle uğraşmaktadırlar. Kamu hizmeti yapan avukatlarımız, bu bakımdan Pasaport Kanunu´nda yer almalı ve yıllardır haklı beklentileri olan yeşil pasaport kullanabilme imkânı sağlanmalıdır. Avukatlarımızın bu haklı beklentilerini karşılayan kanun teklifimizin kısa sürede yasalaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.? diyen Öztürk, halen avukatların çözüm bekleyen sorunları hakkında da TBMM´de mevzuat çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli