Anahtar Kelimeler: Bakan Soylu bilgi verdi

Bakan Soylu bilgi verdi

Bakan Soylu bilgi verdi

Bakan Soylu bilgi verdi

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, "KADES uygulamamızı indiren kişi sayımız, 182 bin 795. Kırıkkale´deki cinayet olayından sonra bu sayı, birden arttı? dedi.

Açıklamalar yaptı

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, "KADES uygulamamızı indiren kişi sayımız, 182 bin 795. Kırıkkale´deki cinayet olayından sonra bu sayı, birden arttı. Mesele, olay olduktan sonra değil olay olmadan önce yapmak. Uygulamaya gelen ihbar sayısı 10 bin 309 ve bunların içinde gerçekten tehlike olan ve arkadaşlarımızın KADES sayesinde müdahale ettiği ihbar sayısı, 5 bin 282´dir" dedi.  İzmir´de, ASELSAN´ın geliştirdiği ´Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Veri Üretim ve Yaygınlaştırma Sistemi´nin tanıtımı için toplantı yapıldı. Bakan Soylu toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

İHBARLAR ARTTI

Kadına yönelik şiddet olaylarına acil müdahaleyi sağlayan mobil uygulama ´KADES´ ve uyuşturucu ile mücadelede daha rahat bildirim yapabilmesini sağlayan ´UYUMA´ adlı mobil uygulamayı devreye soktuklarını anlatan Soylu, "KADES uygulamamızı indiren kişi sayımız 182 bin 795. Kırıkkale´de yaşanan cinayet olayından sonra bu sayı birden arttı. Mesele olay olduktan sonra değil olay olmadan önce yapmak. Uygulamaya gelen ihbar sayısı 10 bin 309 ve bunların içinde asıllı ihbar sayısı, yani gerçekten bir tehlike olan ve arkadaşlarımızın KADES sayesinde müdahale ettiği ihbar sayısı 5 bin 282´dir" dedi.

KADES AÇIKLAMASI

MAKS´ın, dijital dönüşüm hareketinin en önemli ve büyük projelerinden olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, şöyle devam etti:   "21´inci yüzyıl veri yüzyılıdır. Eğer bu veriyi iyi bir yere taşırsak, çok güvenli bir süreci tamamlamış olabiliriz. Vizyon proje olarak tarif edebileceğimiz önemli bir projedir. En temel tarifiyle, elimizde kişilere bağlı veri olarak bulunan adres bilgilerinin, coğrafi bilgi sistemleri ile mekanlara giydirilmesi, koordinatlarla tanımlanmış yapılara ait farklı veri setleri oluşturulması ve bu bilgilerin analiz yapmak üzere işlenebilmesi, ilgili kurumlarla paylaşılabilir hale getirilmesidir. MAKS projesi kapsamında, şu ana kadar 29 ilde, 17 milyon adres, yaklaşık 8.3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekansal hale getirilmiştir. 2015 sonunda ASELSAN´la aramızda imzalanan projenin maddi büyüklüğü 440 milyon TL´dir.

NASIL BİR PROJE

2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44.5´ine, yüzölçümü bakımından da yüzde 35´ine ulaşmayı hedefliyoruz. Projenin tamamlanması da inşallah 2020 yılında gerçekleşecektir. Bu projeden beklentilerimiz, kamu hizmetlerindeki verimlilik artışımız, hizmetleri ve yatırımları planlarken daha doğru analizler yapabilme imkanına kavuşmamız, afet, yangın ve diğer acil durumlarda, asayiş olaylarında müdahale sürelerinin kısalması ve devletin herhangi bir konuda politika belirlerken, sahadaki fotoğrafı daha detaylı, daha sağlıklı görebilmesi, haliyle daha sağlıklı karar verebilmesidir. Her kuruşun ve her saniyenin kıymeti vardır. Dolayısıyla, zaman ve para noktasında da kayıpları önleyici projelere, hatta deyim yerindeyse geri dönüşüm projelerine ihtiyacımız var. İşte MAKS, böyle bir projedir."



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli