Anahtar Kelimeler: Başbakan bırakıyor

Başbakan bırakıyor!

Başbakan bırakıyor!

Başbakan bırakıyor!

Gündem bu oldu!

Kırıkkale bunu konuşuyor!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan´la yaptığı görüşmenin ardından ilk kez konuştu. Başbakanlıktan çekileceği mesajını net olarak veren Davutoğlu, kongrede genel başkanlığa aday olmayacağını ilan etti.

FLAŞ BİR GELİŞME

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara´da AKP´nin genel merkezinde Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası bir basın toplantısı düzenlendi. Ankara´da gerilimin tırmanması ve Erdoğan´la yaptığı görüşmenin ardından ilk kez konuşan Davutoğlu, AKP´nin 22 Mayıs´ta düzenlenecek olağanüstü kongresinde genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. Davutoğlu´nun bu açıklaması başbakanlıktan çekileceği anlamına geliyor.

Başbakanlık döneminde temel amacının üstlendiği sorumluluğun hakkını vermek olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bu dönem güçlü cumhurbaşkanı güçlü başbakan dönemiydi. O gün Cumhurbaşkanı´mız ´Emanetçi bir başbakan istemiyorum´ demişti. Bu doğru bir tavsiye idi ve ben emaneti üstlendim" diye konuştu.

BAŞBAKAN´DAN AÇIKLAMA

Başbakanlık makamının hakkını vererek görevini yerine getirdiğini belirten Davutoğlu, partisinin artık yeni bir döneme girdiğini ve MYK´da yaptıkları istişareler doğrultusunda AKP´nin 22 Mayıs´ta olağanüstü kongreye gitmesinin kararlaştırıldığını belirtti. Kongrede genel başkanlığa aday olmayarak başbakanlıktan çekileceği mesajını veren Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi herkesin kafasında haklı bir sual var: Şimdi bu tabloya rağmen, yüzde 49,5 oy almışken, seçimi kaybeden muhalefet liderleri koltuklarında otururken, siz neden genel başkanlığa aday olmayı düşünüyorsunuz? Bu haklı bir sorudur. Hatta bazı anketlerde yüzde 54,2´yi aşmış görünüyoruz. Bizim dönemlerimiz bir başarı dönemidir. Benim bu kararı almamda başarısızlık ya da pişmanlık söz konusu değildir."

"MEVKİ MAKAM TALEP ETMEDİM"

Parti içinde hiç kimsenin atanmasına şahsi müdahalesinin olmadığını belirten Davutoğlu, şimdiye kadar üstlendiği makamlar için hiçbir zaman talepte bulunmadığı, mutabakatla genel başkan seçildiğini dile getirdi. Davutoğlu, pazarlık esasına dayalı mevki makam kabul etmediğini de söyledi. Partili arkadaşları ve Cumhurbaşkanı ile yaptığı istişareler neticesinde genel başkanlık değişikliğinin ortaya çıktığına işaret eden Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı ile arasında insani kardeşlik hukukunun hiçbir zaman değişmeyeceğini de ifade etti. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız ile insani ve kardeşlik hukukumuzu gözeteceğim, asla spekülasyon yapılmasına müsade etmem. Son nefesime kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan´la vefa ilişkimi sürdüreceğim" dedi.

?BAŞBAKAN´IN KENDİ KARARI?

Davutoğlu konuşmasının başlangıcında da başbakanlık döneminde icraatlerinden bahsetti. Başbakanlık döneminde hedeflerini AKP´nin birlik ve beraberliğini korumak, ülkeyi iki seçime suhuletle götürmek ve terörle mücadele etmek olarak sıraladı. Davutoğlu´nun dikkat çeken bir mesajı da "Kendi ile barışık insan en güçlü insandır" ifadeleri oldu. Davutoğlu AKP içinde siyaset yapmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Cumhurbaşkanlığında meclis komisyonu başkanları ve milletvekilleri ile görüştü. Habertürk´ün haberine göre, vekillerle görüşmede AKP´nin 22 Mayıs´ta yapacağı kongre kararını da gündeme geldi. Erdoğan´ın bu görüşmede kongre kararıyla ilgili ´´Hayırlı olsun. Başbakan´ın kendi kararı´´ dediği aktarıldı.

KONGRE TARİHİ BELLİ OLDU

myk toplantısında AKP kongresinin 22 Mayıs´ta düzenlenmesi kararlaştırıldı. Davutoğlu´nun MYK toplantısında da kısa bir veda konuşması yaptığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´la Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde dün akşam gerçekleştirdiği görüşmenin Ankara kulislerinde kongre tarihi olarak 28 Mayıs´tan söz ediliyordu. Kongrede partinin yeni genel başkanının seçilmesi ve Başbakan Davutoğlu´nun da genel başkanlığa aday olmayarak başbakanlık görevinden çekilmesi bekleniyor. Erdoğan´la gerçekleştirdiği görüşmede Davutoğlu´nun istifa edebileceği iddia ediliyordu, ancak daha sonra kongre düzenlenmesi ve Davutoğlu´nun bu şekilde görevi bırakması formülü öne çıktı.

Kulislerde yeni başbakan olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş´un adı geçiyor. Kongrede genel başkanlığa seçilen isim Türkiye´nin yeni başbakanı olacak. Bu isimler arasında güçlü adaylardan birinin Bekir Bozdağ olduğu belirtiliyor.

GERGİNLİĞİN NEDENİ

Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki gerilim, AKP içinde il ve ilçe başkanlarını atama yetkisinin Davutoğlu´nun elinden alınmasıyla iyice tırmanmıştı. Erdoğan ve Davutoğlu´nun uzun zamandır birçok konuda görüş ayrılıkları yaşadığı belirtiliyor. Kaynağı belli olmayan ve internette dolaşıma sokulan "Pelikan Bildirisi" adlı bir yazıda da ikili arasındaki gerginlikle ilgili iddialara yer verilmişti. Davutoğlu, 2014 yılında Erdoğan´ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından genel başkanlık ve başbakanlık görevini devralmıştı.

KIRIKKALE SESSİZ KALDI

Öte yandan Kırıkkale bu gelişmeyi konuştu. Piyasalar bu gelişmeyle birlikte adeta çalkalandı. Herkes, kimin Başbakan ve Genel Başkan olacağını konuşuyor. AK Parti İl Başkanlığında ise sessizlik hakimdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Partinin il teşkilatının da değişmesi bekleniyor. Uzun zamandır değişiklik konusunda iddialar vardı. Değişimin kongreden sonra olabileceği konuşuluyor. 



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli