Anahtar Kelimeler: Biçerdöverler denetleniyor

Biçerdöverler denetleniyor

Biçerdöverler denetleniyor

Biçerdöverler denetleniyor

Ekipler sahada denetleme yapıyor

Kırıkkale´nin Delice İlçesi Tavaözü Köyünde yılın ilk buğday hasadı başlarken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, dane kaybı ve anız yangınları konusunda çiftçileri uyardı.

YERİNDE DENETİM YAPILDI

Delice İlçesi Tavaözü Köyünde yılın ilk buğday hasadı başladı. Hasat hakkında değerlendirmelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, biçerdöverlerden kaynaklanan dane kaybı ve hasat sonrasında gerçekleşebilecek anız yangınları konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu. Bu yılki buğday hasadı hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz, 2017´nin ilk hasadını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu yılın buğday hasadının beklenenden daha verimli olduğunu söyledi.

REKOLTE UYARISI

Hasadın başladığını belirten Yılmaz, "Verim rekoltesi tarlanın durumuna göre 300-400 kilo arasında değişiyor. Bu bakımdan mahsul gayet iyi durumdadır. Süne ile ilgili çalışmalar yaptık, tedbirlerimizi aldık. Sonuç olarak verim çok iyi oldu. Önümüzdeki hafta sulu arazide hasatların başlamasını bekliyoruz" dedi. Çiftçilere hasat konusunda tavsiyelerde bulunan Yılmaz, "Çiftçilerimiz, arpa, buğday ve nohut hasadını yaptıktan sonra çit sürmelidirler. Pulk ile derin ekim sürmek gerekiyor. Bu sayede kışın fare çıkmamış oluyor. Aynı zamanda Zabrus denilen buğday böceklerine karşı önlem alınmış oluyor. Derin ekimin her halükarda çiftçiye olumlu getirileri vardır" şeklinde konuştu.

GELECEĞİNİZİ YAKMAYIN

Anız yakılmasının hem tehlikeli hem de zararlı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Yakılması doğaya zararlıdır. Yararlı böcekleri öldürüyor. Ne kadar zararlı böcek varsa o kadar da yararlı böcek vardır. Anız yakıldığı zaman yararlı ve zararlı bütün böcekler ölüyor. Dolayısıyla bu doğanın dengesi açısından da kötü oluyor. Atmosfere de zarar vererek hava kirliliğine neden oluyor. İnternetle, telefonla ve birebir çiftçilerimize bilgilendirmede bulunuyoruz. Anızın kesinlikle yakılmaması konusunda bir kez daha dikkat etmelerini ve tedbir almalarını istiyorum. Önümüzdeki yıllarda çocuklarımıza ve onların çocuklarına kalacak olan arazilerimizi kesinlikle yakmamalıyız" dedi. Biçerdöverler ve arazi sahiplerinin danelerin düşmemesi için dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren Yılmaz, danelerin gereksiz dökülmesinin çiftçiye ve milli ekonomiye zarar verdiğini ifade etti.



  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli