Bozkır Barajı´nda geri sayım başladı

Bozkır Barajı´nda geri sayım başladı

Bozkır Barajı´nda geri sayım başladı

Kırıkkale için çok önemli

Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Yozgat´ı kapsayan bölgelerin su ihtiyacını karşılayacak olan Afşar Hadimi Barajı ve Bozkır Barajı´nda inşaat çalışmalarının sonuna yaklaşıldı.

BİR ÇOK İLİ KAPSIYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Konya´nın ve Konya Ovası Projesi´nin (KOP) en kilit çalışmalarından olan Afşar Hadimi ve Bozkır barajlarının inşaat çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi. Acu, yaptığı açıklamada, KOP´un Türkiye´nin yüz akı, bir gurur abidesi olduğunun altını çizdi. "Osmanlı´dan bugüne uzanan asırlık rüya, Mavi Tünel´i tamamlamak. Diğer asırlık rüyalar gibi Rabbimize şükürler olsun ki bize nasip oldu." diyen Acu, başta Konya olmak üzere, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat´ı kapsayan KOP tamamlandığında Konya Ovası´nın suya hasretinin biteceğini vurguladı.

YILLIK 414 MİLYON METREKÜP

Genel Müdür Acu, sulama projelerinin tamamlanmasıyla başta Konya olmak üzere KOP kapsamındaki illerde ürün çeşitliliğinin de artacağının altını çizdi. Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanan suları, Konya havzasına aktaran Mavi Tünel´in 17 bin 34 metre uzunluğunda ve 4,2 metre çapında olduğunu söyleyen Acu, şöyle devam etti: "Bu proje ile Yukarı Göksu Havzası´nın Akdeniz´e boşa akan sularının yıllık 414 milyon metreküpü Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Afşar Hadimi Barajı ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası´na aktarılacaktır. Sistemin tamamlanmasıyla yıllık 649 milyon metreküp su havzaya aktarılacak. Bu tesislerden Mavi Tünel ile Bağbaşı Barajı´nın inşaatlarını tamamlamak bize nasip oldu. Bu iki tesis, 16 Aralık 2012 tarihinde hizmete alındı. Bozkır ve Afşar barajlarının inşaatları ise hızla devam etmektedir. Konya´nın ve KOP Projesi´nin en kilit işlerinden olan Afşar Hadimi Barajı ve Bozkır Barajı´nda inşaat çalışmalarının sonuna yaklaşılmıştır."

105 DERENİN ISLAHINI TAMAMLADIK

Afşar Hadimi Barajı´nın biriktirme hacminin 386 milyon metreküp olduğunu aktaran Acu, "Tesisin temelden yüksekliği 127 metre olacaktır. Bozkır Barajı´nın biriktirme hacmi 361 milyon metreküptür. Tesisin temelden yüksekliği 116 metre olacaktır. Göksu Havzası´ndan regüle edilecek suyu Bağbaşı Barajı´na iletecektir. Bu iki barajın haricinde ayrıca 10 barajın daha inşaatları devam etmektedir." diye konuştu. Acu, Konya´da yapılan çalışmalara ilişkin, "Son 15 yılda Konya´da, 18 baraj ve 22 gölet inşa ettik. Konya´da 669 bin 430 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece Konyalı çiftçilerimize yıllık 748 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 105 derenin ıslahını tamamladık." bilgisini verdi. Acu, son 15 yılda inşa edilen 105 taşkın koruma tesisi ile 213 meskun mahal ve 5 bin 771 dekar arazinin taşkın zararlarından korunduğunu, inşaat çalışmaları devam eden taşkın koruma tesisleriyle vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya devam ettiklerini kaydetti.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false