Anahtar Kelimeler: Büyük katkı sağlayacak

Büyük katkı sağlayacak!

Büyük katkı sağlayacak!

Büyük katkı sağlayacak!

Vali bilgi verdi

Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin, Azerbaycan doğal gazını Türkiye ve Avrupa´ya taşıyacak bir doğal gaz boru hattı projesi olduğunu söyledi. Haktankaçmaz, Karakeçili´den geçecek olan bu projenin Kırıkkale´ye önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi.

HİBELERDEN YARARLANIN

Azerbaycan´ın Hazar Denizi ve Hazar Denizi bölgesindeki sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye´ye, ardından Avrupa´ya taşınması amacıyla hazırlanan proje çalışmalarına, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlatılan çalışmalar Kırıkkale´den de devam ediyor. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) bilgilendirme toplantısı, Mehmet İlker Haktankaçmaz´ın başkanlığında gerçekleştirildi. Karakeçili ilçesinden geçecek olan ve bölgeye önemli bir ekonomik katkı sağlayacak olan projenin, bölgeye güç katacağını belirten Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, AHİKA, KOP ve TANAP projelerinin Kırıkkale´ye güç kattığını söyledi.

KATKI SAĞLAYACAK

Avrupa´nın doğalgazının Kırıkkale´den de geçecek olmasının ekonomiye katkı sağlayacağını belirten Haktankaçmaz, ?Boru hattının geçtiği güzergâhta sadece yatırım çalışmalarını değil, boru hattının yakınındaki yerlerde sosyal sorumluluk projesi alt yapısından oradaki insanların hayat kalitesinin yükseltilmesi amacıyla projelere destek verecek. İl Özel İdare bünyesinde proje ofisi kurduk, isteyen herkes oraya projelerini getirebilir. Artık hazıra konma dönemi sona erdi, herkes proje üretip kaynak yaratıyor. Bizim de buna ayak uydurmamız gerekiyor? dedi.

10 KİLOMETRELİK ALAN ÇALIŞMASI

Haktankaçmaz, ?Ahiler Kalkınma Ajansı´nın gerekse Konya Ovası Projesi kapsamında hibe çağrılarında ifade etmiştim. Kırıkkale´de kamu kurumlarında, proje üretme alışkanlığını kazandırmamız lazım. Çünkü proje üreterek Kırıkkale´ye daha büyük katkı sağlayabiliriz.10 kilometrelik bant içerisinde bulunan yerlerde çeşitli projeler hazırlanabilecek. O bant içerisindeki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımız proje hazırlayarak bu hibeden yararlanabilir? şeklinde konuştu.

 

TOPLAMDA 20 İLDEN GEÇİYOR

?Ana hat uzunluğu 1850 km olan TANAP, Türkiye´nin Gürcistan sınırında bulunan Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecek, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçerek Yunanistan sınırında bulunan Edirne´nin İpsala ilçesinde son bulacaktır? ifadesinde bulundu.

TANAP NEDİR?

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan´ın Hazar Denizi´ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi´nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye´ye, ardından Avrupa´ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır. TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne´nin İpsala ilçesinde son bulacaktır.

TANAP´IN AMACI

Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı´na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya´da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:7 adet kompresör istasyonu,4 adet ölçüm istasyonu,11 adet pig istasyonu,49 adet blok vana istasyonu ve Türkiye´deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu. Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecektir.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli