"Camiler şehrin yaşayan mekanlarıdır"

"Camiler şehrin yaşayan mekanlarıdır"

Müslüman şehirler için medeniyet merkezi

 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlamalarının açılış töreninde konuşan  Kırıkkale Valisi M.  İlker Haktankaçmaz, camilerin yirmi dört saat yaşayan ve Müslüman şehirleri için medeniyetin merkezi mekanlar konumunda olduğunu dile getirdi.

 

ETKİNLİK YAPILDI

Camiler ve Din Görevlileri Haftası  Kırıkkale etkinliklerinin açılış töreni Nur Cami Külliyesi Toplantı Salonu´nda yapıldı. Açılışta haftanın önemine dair bir konuşma yapan  Kırıkkale Valisi M.  İlker Haktankaçmaz, "İnsanın yaratılışına baktığımız zaman, sadece İslamiyet için değil, diğer dinlerde de din hayatın merkezi olmuş. İslamiyet´te biraz daha fazla bu durumda, özellikle biz kendi kültürümüze baktığımız zaman, Türklerin İslamiyet´e girmesinden sonraki yaşantısına baktığımız zaman, kurulan şehirlerde tıpkı Medine´de olduğu gibi şehrin merkezinde bir cami ve onun etrafında şehirle alakalı diğer yapılar ve evler dizilmiş vaziyette. Medeniyette o cami etrafında şekilleniyor deyim yerindeyse, esasında camiler sadece bazı dinlerdeki ibadethanelerinin büründüğü statünün ötesinde yaşayan yerler. Sadece ibadet edilip terk edilen yerler değil, orada belki günlük meselelerin konuşulduğu, devlet işlerinin bir bakıma istişare edildiği bir canlı organizma, 24 saat yaşayan bir organizma adeta. Bu organizmayı canlı tutanda başta oradaki din görevlileri ve o dinin mensuplarıdır. Bu bakımdan  Kırıkkale´mizdeki Nur Cami´de bunun çok canlı örneği" dedi.

 

VATANIN MANEVİ TAPULARI

Camilerin Müslüman beldeler için bir mühür benzeri nitelik taşıdığını dile getiren  Kırıkkale Müftüsü Şahin Yıldırım, "Camiler, Cennet vatanımızın manevi tapularıdır. Birlik ve beraberliğimizin ilham kaynağıdır. Vatan sevgisinin, şehitlik ve gazilik duygusunun beslendiği, çalışma azminin işlendiği, anne ve babaya hürmetin, güzel ahlakın öğretildiği, irfan yuvalarıdır. Camiler, mihrabıyla mabet, kürsüsü ile mektep, minberi ile devlettir. Camiler tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin hatıralarının saklı bulunduğu, düşmanla savaşan ordumuz için duaların yapıldığı, asker ocağına vatan evlatlarının uğurlandığı, Allah, vatan, millet ve bayrak sevgisinin gönüllere nakşedildiği halk mektepleridir. Camiler ve minarelerde okunan salalar, ezanlar bağımsızlığımızın en güzel ilham kaynağıdır. Bunun en güzel canlı örneği 15 Temmuz gecesi görülmüştür" şeklinde konuştu. Etkinlik süresince Kur´an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve etkinlik sonrası katılımcılara Hz. Muhammed´in Hayatı Siyer-i Nebi isimli kitap hediye edildi.



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli