Çiftçinin gözü kar yağışında

Çiftçinin gözü kar yağışında

Çiftçinin gözü kar yağışında

Kar bekliyorlar

Kurak bir kış sezonu geçiren çiftçiler, gözünü kar yağışına çevirdi. Geceleri havaların soğumasının ardından buğdayı don tehlikesi ile karşı karşıya kalan çiftçinin kar beklentisi son günlerde iyiden iyiye artmaya başladı.

BUĞDAYDA DON TEHLİKESİ

Kış mevsimi denince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Kırıkkale´nin Aralık ayında halen kar görmemesi, bahardan kalma havaların devam etmesi, en fazla çiftçiyi endişelendirdi. Geceleri havaların soğumasının ardından buğdayı don tehlikesi ile karşı karşıya kalan çiftçinin kar beklentisi son günlerde iyiden iyiye artmaya başladı. Kış mevsimi olmasına rağmen havaların sıcak geçmesi vatandaşı şaşırtıyor.

KURAKLIK ÇİFTÇİYİ KORKUTUYOR

Geçtiğimiz yıllarda Aralık ayına girilirken gece sıfırın altında 5-10 derece dondurucu soğukları yaşayan ve yağışlarla endişe yaşamayan Kırıkkaleliler, neredeyse kışı unuttu. İşte bu durum en fazla çiftçiyi korkutuyor. Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, buğday ekili alanların don olaylarına karşı zarar görmemesi için dört gözle kar yağışını beklediklerini belirtti.

VERİM ALINMAZ

Çiftçilerin buğday tarlalarına tohumları Eylül ayının başından itibaren ektiklerini belirten Başkan Sümer, havaların güzel gitmesiyle çimlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bir örtü görevi yapan kar yağışının buğday eken bütün çiftçilere derin bir nefes aldıracağını hatırlatan Sümer, ?Karın yağmaması durumunda kökleri ıslak olan buğday donma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Donan üründe de verim almak söz konusu değildir. Temennimiz iyi bir karın yağmasıdır. Biz çiftçiler dört gözle kar yağışını bekliyoruz. İyi yağan kar hem bir örtü görevini yapacak hem de yeraltı sularının çoğalmasına neden olacaktır. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur?

HER ŞEYE HAZIRLIKLI OLMALI

Çiftçilerin işlerini açık havada yaptıkları için ne olup olmayacağını bilemediklerini belirten Sümer, ?Bitki üzerinde kar olursa iyi olur. Çiftçinin ürünleri toprakta olduğu için ve açık hava olduğu için çiftçiler her şeye karşı hazırlıklı olmalı. Fakat bahar aylarında beklenen yağmur yağmayınca rekoltede biraz düşüklük oldu. Bu sene ekim zamanında güzel yağış vardı. Şu anda da çiftçilerimiz kar bekliyorlar. İnşallah bu açıdan bu sene sıkıntı çekmeyeceğiz ve bahar aylarında da beklenen yağışlar geldiği takdirde güzel ürün alınacak? ifadelerini kullandı.

ÜRÜN SAKAT OLABİLİR

Sümer, ?Gündüz sıcaklıklarının 12 dereceyi bulduğu şehirde durum normal gibi gözükse de çiftçi aynı düşüncelere sahip değil. Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle yaşanılan artışların sıkıntısını çeken ve yaşanılan kuraklık nedeniyle beklediği verimi alamayan çiftçi, her ne kadar kış bitmemiş olsa da erken bir korku yaşamaya başladı. Yağışların üzerine yağan kar hububatı daha sıhhatli korur. Gayet kuruya düşerse oda ürünün sakat olmasına sebebiyet verir? dedi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false